Potrivit celor care se ocupă de constatarea recordurilor, Autostrada Panamericană este cea mai lungă șosea din lume, întinzându-se pe o distanță de aproximativ 30.000 de kilometri, din Alaska până la extremitatea sudică a Argentinei. Cu toate acestea, în funcție de persoana pe care o întrebați, câteva voci ar putea contesta această afirmație.

Viziunea Autostrăzii Panamericane a fost propusă pentru prima dată în anul 1923 de către SUA. Deși a fost prezentată ca o aventură fraternă și idealistă pentru a lega națiuni îndepărtate, unii susțin că a fost în esență o stratagemă pentru a stimula vânzările de mașini fabricate în SUA, precum și efectuarea de alte exporturi, către America Latină.

În anul 1924, oficialii americani au invitat 37 de delegați din America Latină la Washington DC pentru a asculta discursul lor de marketing și, după ani de certuri, s-a ajuns la un acord. Convenția privind Autostrada Panamericană a fost semnată în anul 1937 de Argentina, Bolivia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru și, evident, SUA.[sursa]

cea mai lungă şosea
Autostrada Panamericană este cel mai lung drum din lume, pe care poţi circula neîntrerupt

Autostrada Panamericană, cea mai lungă şosea din lume

Progresul nu a fost însă unul rapid. La începutul anilor 1970, președintele Richard Nixon s-a lăudat că mega-autostrada care traversează continentul va fi finalizată în mod iminent, dar au rămas numeroase promisiuni, proiecte nefinalizate și fundături.

De fapt, chiar și astăzi, Autostrada Panamericană nu este complet conectată și nu se poate conduce pe toată lungimea sa. O ruptură flagrantă a drumului poate fi găsită în Darién Gap, o fâșie de pământ cu lăţimea de 160 de kilometri care leagă Panama de Columbia. Învăluită într-o junglă densă și ploi sezoniere, niciun drum nu trece prin Darién Gap, nici măcar un drum de pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Erbil, oraşul antic locuit continuu de peste 8.000 de ani

În anii 1970, a existat un impuls pentru construirea Autostrăzii Panamericane prin această breșă, pe care SUA s-au angajat să o finanțeze în cea mai mare parte, dar aceasta a fost puternic contestată de ecologiștii care au susținut că ar însemna un dezastru pentru biodiversitatea regiunii și pentru comunitățile indigene.

În plus, regiunea este frecventată de miliții înarmate, de bande periculoase și de traficanți de droguri, ceea ce face ca traversarea ei să fie extrem de periculoasă.

În ciuda acestui decalaj, Autostrada Panamericană deține încă recordul mondial Guinness pentru „cea mai lungă şosea din lume”, legând Prudhoe Bay (Alaska) de Ushuaia (Argentina). [sursa]

cea mai lungă şosea din lume panamericana
Autostrada Panamericană începe din Alaska şi ajunge până în sudul Argentinei

Alte rute extrem de lungi

Un concurent care ar putea concura pentru titlul de cea mai lungă şosea din lume este Autostrada Asiatică 1 (AH1), cea mai lungă rută a rețelei de autostrăzi asiatice, care se întinde pe 20.557 km din capitala japoneză Tokyo până la granița turco-bulgară, traversând Coreea, China, Asia de Sud-Est, Bangladesh, India, Pakistan și Iran.

Cu toate acestea, încă o dată, veți observa probabil că nici aceasta nu este continuă. Peste 942 de kilometri de mare separă Japonia și Coreea de Sud, plus că nu este posibil pentru majoritatea civililor să traverseze Zona Demilitarizată care separă Coreea de Sud și Coreea de Nord.

Autostrada 1 din Australia este, fără îndoială, cea mai lungă şosea completă și cel mai lung drum național, care înconjoară marginea exterioară a întregului continent pe o distanță de aproximativ 14.500 de kilometri. Deține recordul mondial Guinness pentru „Cel mai lung drum continuu”. Un grup de băieți numit echipa „Highway 1 to Hell” a stabilit recordul pentru parcurgerea acestui traseu în urmă cu câțiva ani, ocolind întreaga Australie în 5 zile, 13 ore și 43 de minute.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Bir Tawil - tărâmul nimănui. Singurul loc din lume care nu aparţine niciunui stat

Cu alte cuvinte, răspunsul la întrebarea „Care este cea mai lungă şosea din lume?” depinde, probabil, de persoana pe care o întrebați. Şi de cât de dispusă este aceasta să închidă ochii în faţa lacunelor gigantice din drumurile presupuse a fi continue.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: