Ce face ca un om să fie om? Dar care a fost prima specie umană? Indiferent ce ne diferențiază de restul lumii animale, este greu de stabilit momentul exact din istorie în care am devenit pe deplin oameni, dar există câteva specii candidate diferite care ar fi putut fi primele.

Planeta maimuțelor

Oamenii care studiază oamenii, cunoscuți și sub numele de antropologi, și-au dat seama că neamul nostru s-a separat de cel al cimpanzeilor în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani, deși a fost nevoie de mult timp după această separare pentru ca genul Homo (care denotă adevărații oameni) să apară. Mai întâi, am petrecut câteva milioane de ani ca hominizi asemănători maimuțelor, cunoscuți sub numele de Australopithecines, cel mai faimos dintre aceștia fiind Lucy, un membru al speciei Australopithecus afarensis, în vârstă de 3,2 milioane de ani.

În cele din urmă, aceste creaturi primordiale asemănătoare oamenilor au început să dezvolte creiere mai mari și alte caracteristici morfologice care seamănă mai mult cu ale noastre. Cel mai vechi exemplu cunoscut al unui astfel de specimen a fost dezgropat în Etiopia chiar în anul 2013 și se crede că a trăit în urmă cu aproximativ 2,8 milioane de ani, descoperitorii anunțându-și cu mândrie fosila ca fiind cel mai timpuriu membru al genului Homo.[sursa]

prima specie umană
Homo habilis

Dacă această specie fără nume reprezintă sau nu cea mai veche ființă umană este, totuși, un subiect de mare dezbatere. Pentru început, cercetătorii au găsit doar o jumătate de maxilar, așa că există multe lucruri pe care nu le știm despre cum se compară morfologia acestui animal cu a noastră.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai bătrân om din România. Unde s-a născut şi cât timp a trăit (VIDEO)

Apoi, mai este și faptul că oamenii sunt mult mai mult decât carne și oase, unii cercetători considerând că adevărata marcă a genului nostru poate fi găsită în trăsături comportamentale precum expresia artistică și practicile funerare. Pe baza vârstei acestui specimen și a asemănărilor sale persistente cu Australopithecus, este foarte puțin probabil ca acesta să fi fost capabil de reprezentare simbolică, să folosească focul sau oricare dintre celelalte comportamente avansate care definesc oamenii.

prima specie umană
Prima specie umană

Zorii umanității: prima specie umană

Cea mai veche specie umană cunoscută este Homo habilis, care a apărut pentru prima dată în Africa de Est acum aproximativ 2,4 milioane de ani. Descoperit în Tanzania în anul 1960, acest specimen străvechi îndeplinește multe dintre condițiile necesare pentru a renunța la eticheta de Australopithecus, prezentând o carcasă cerebrală mărită și demonstrând că era un meșter priceput în confecționarea uneltelor.

Cu toate acestea, nu toată lumea este pregătită să accepte această specie, al cărei nume înseamnă literalmente „Omul îndemânatic”, în Galeria Umanității. De exemplu, există persoane care subliniază faptul că Homo habilis încă seamănă destul de mult cu Australopitecinele asemănătoare maimuțelor, lipsa sa aparentă de adaptare la mersul pe distanțe lungi fiind analizată în mod special.

Cu semne de întrebare în ceea ce privește ambele specii menționate mai sus, prima specie umană incontestabilă este Homo erectus, care a apărut în Africa în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani și s-a răspândit ulterior în mare parte din Asia, ajungând până în China și Indonezia. Prima specie care a prezentat proporțiile fizice caracteristice oamenilor moderni, migrațiile reușite ale lui Homo erectus sunt considerate a fi un membru al genului nostru globe-trotter.

• CITEŞTE ŞI:  Sylvia Hoișie: după 3 ani în lagăr, a inventat Polidinul, minunea care a salvat generaţii întregi de români

Există, de asemenea, dovezi că Homo erectus a stăpânit utilizarea focului, a gătit alimente și a dezvoltat unelte mai sofisticate decât predecesorii săi. Toate aceste trăsături combinate i-au făcut pe antropologi să nu aibă nicio îndoială că aceasta a fost într-adevăr o specie umană, deși părerile rămân împărțite cu privire la faptul dacă a fost sau nu prima.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: