În calitate de soție favorită a legendarului conducător Ginghis Han, Börte a ținut în ordine tabăra sa masivă și l-a sfătuit în toate domeniile, de la politică la strategie militară.

Corturi și animale. Cai și săbii. Primele zile ale Imperiului Mongol au fost caracterizate de lupte, cuceriri și expansiune rapidă, conducând poporul condus de Ginghis Han la dominația celui mai mare imperiu contiguu din lume.

Dar marele han nu a domnit singur: soția sa principală, Börte, a jucat un rol esențial în crearea Imperiului Mongol în secolul al XIII-lea. Iată cum și-a exercitat influența prima împărăteasă mongolă și de ce ea și alte femei sunt printre eroii necunoscuți ai imperiului.[sursa]

Börte, soția lui Ginghis Han
Börte, soția lui Ginghis Han

Cine a fost Börte şi cum a devenit soția lui Ginghis Han

Născută în jurul anului 1161 în tribul Olkhonoud din ceea ce este acum Mongolia interioară, Börte a fost logodită încă din copilărie cu viitorul împărat, cunoscut sub numele de Temüjin în primii săi ani de viață.

Deși detaliile despre viața ei sunt puține, istoricii știu că s-a căsătorit cu Temüjin, care provenea din tribul Borjigin, încă din adolescență. Dar fericirea lor de proaspăt căsătoriți a fost de scurtă durată: la scurt timp după căsătorie, Börte a fost răpită de un membru al tribului Merkit.

Răpirea miresei era o practică obișnuită la acea vreme, iar triburile rivale o făceau atât pentru a tulbura viața dușmanilor lor, cât și pentru a-și regla conturile. Prin răpirea noii soții a lui Temüjin, Merkit încercau să răzbune o supărare mai veche: mama lui Temüjin, Hö’elün, fusese inițial căsătorită cu un Merkit înainte de a fi răpită de Yesügei, tatăl lui Temüjin.

Deși astfel de răpiri duceau de obicei la forțarea femeii de a rămâne cu răpitorul ei, Temüjin a decis să urmeze un curs neașteptat: împreună cu prietenul său apropiat Jamukha, el a reușit o salvare îndrăzneață a noii sale soții. Acest lucru a declanșat un război deschis între Borjigins și Merkits. Borjiginii au învins în cele din urmă, înrobind femeile Merkits și cucerind teritoriul acestora, în anul 1200.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani în Azerbaidjan

Doar câțiva ani mai târziu, Temüjin a adoptat oficial numele Ginghis Han (ortografiat și Chinggis) și a devenit împăratul unui nou grup unit de triburi care avea să devină cunoscut sub numele de Imperiul Mongol.

Femei influente

Temüjin a continuat să cucerească alte triburi timp de zeci de ani, transformând mongolii într-o forță de temut care unea triburile aflate în război și cucerea tot mai multe teritorii. Între timp, Börte a devenit principala sa soție.

De-a lungul anilor, împăratul s-a căsătorit cu cel puțin șase femei, a adunat sute de concubine și a avut cel puțin 13 copii. În calitate de primă și de soție favorită, Börte era cea mai influentă dintre toate, iar rolul ei de soție principală presupunea și îngrijirea imperiului în expansiune al soțului ei.

Importanța ei ar fi fost vizibilă pentru toată lumea, spune Anne Broadbridge, profesor de istorie la Universitatea din Massachusetts, Amherst și autoare a cărții Women and the Making of the Mongol Empire (Femeile și crearea Imperiului Mongol). Soțiile principale își administrau propriul ordo, sau gospodărie, și erau servite de un personal numeros.

Publicitate

De la concubine și soții mai puțin importante la turme de animale, păstori, servitori și agenți de pază, gospodăriile femeilor puteau număra sute de persoane.

Este posibil ca gospodăriile lor să fi fost mobile pe măsură ce grupul nomad se deplasa de la o destinație la alta, dar nu erau deloc compacte. În schimb, aceste gospodării atingeau o scară amețitoare care a atras atenția cronicarilor și a celor cuceriți, care au lăsat în urmă înregistrări istorice ale bogăției femeilor.

În timpul domniei nepotului lui Ginghis Han, Kublai, de exemplu, gospodăriile celor patru soții ale împăratului ar fi putut include fiecare până la 10.000 de persoane, inclusiv servitori și personal. De asemenea, soțiile călătoreau împreună cu mii de animale și sute de căruțe.

• CITEŞTE ŞI:  „Doamne, fă-i să moară de o moarte îngrozitoare”: Rugăciunile întunecate ale unui prizonier au fost găsite gravate într-o închisoare din Epoca Romană

Soțiile principale precum Börte ar fi ocupat cel mai select loc din tabără, spune Broadbridge. „Ierarhia spațială reflectă ierarhia socială”.

Ca și alte soții principale, Börte a supravegheat căsătoriile celor cinci fiice ale sale, care au fost logodite cu fiii liderilor locali în încercarea de a-și extinde influența politică. De asemenea, ea a crescut patru fii, moștenitori ai bogățiilor și puterii politice a noului imperiu, și mai mulți copii adoptați.

Börte, o strategă vicleană

Dar influența lui Börte s-a extins cu mult dincolo de copiii ei și de iurta ei. Locul ei în ierarhia mongolă i-a oferit un acces râvnit la soțul ei, care i-a cerut sfatul în toate domeniile, de la politică la strategie militară.

Și-a folosit această încredere, chiar și atunci când era vorba de cei mai apropiați prieteni ai împăratului. Unul dintre aceștia era Jamukha, cel mai apropiat prieten al soțului ei, care îl ajutase să o salveze după ce fusese răpită și care devenise în cele din urmă han al Jadaranilor. Când Börte a văzut semne că alianța dintre prieteni se destramă, și-a sfătuit soțul să rupă prietenia, iar în anul 1204 Temüjin l-a învins pe Jamukha în luptă și l-a executat.

O altă intervenție politică a avut de-a face cu Teb Tenggeri, un șaman care era unul dintre tovarășii apropiați ai hanului. Teb prezisese ascensiunea lui Temüjin la putere și, prin urmare, părea îndreptățit la un rol la curtea hanului. Totuși, când l-a insultat în public pe fratele lui Temüjin, Börte a tras linie și a insistat ca soțul ei să-l pedepsească sever pe șaman.

• CITEŞTE ŞI:  Virginia Andreescu-Haret: prima femeie arhitect din istoria României

„În acest caz”, scrie istoricul Donna Hamil, liderul „a urmat sfatul lui Börte, a restabilit ordinea în rândul poporului și și-a consolidat autoritatea”.

Eroine necunoscute ale Imperiului Mongol

Deși dovezile arheologice privind femeile întreprinzătoare din Imperiul Mongol sunt puține, relatările istorice indică importanța soțiilor mongole. În timp ce bărbații se angajau în luptă și căutau noi locuri de cucerit, femeile gestionau majoritatea aspectelor vieții de zi cu zi, atât în taberele de luptă care susțineau războinicii pe câmpul de luptă, cât și în taberele mai permanente care se extindeau odată cu imperiul.

Parte ambasador, parte consilier, parte administrator, Börte a îndeplinit rolul unei împărătese mongole. A reușit chiar să treacă peste zvonurile conform cărora primul ei fiu, Jochi, era fiul biologic al răpitorului ei Merkit și nu al lui Ginghis Han. Deși cea mai mare parte a vieții sale se află încă în umbră, ea este un exemplu al rolului important jucat de femei în crearea imperiului și în viața de zi cu zi.

Ginghis Han poate că avea o soție în care putea avea încredere, dar el și restul mongolilor aveau cu adevărat nevoie de ea, împreună cu celelalte femei din sfera lor în plină expansiune. „Fără femeile din Imperiul Mongol, nu ar fi existat un imperiu”, a conchis istoricul Anne Broadbridge.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: