Iranul a doborât avionul de pasageri ucrainean prăbușit la Teheran, a spus premierul Canadei, Justin Trudeau, într-o conferință de presă. Momentul în care avionul prăbuşit în Iran a fost lovit de rachetele sol-aer a fost filmat de un martor ocular.

În imaginile sunt distribuite pe rețelele de socializare se vede un obiect luminos care loveste un altul și urmează o explozie. 

Publicitate

Înregistrarea video a fost verificată de New York Times[sursa] și pare să arate o rachetă iraniană care lovește un avion la Parand, în apropiere de aeroportul din Teheran.

În aceeaşi zonă, avionul ucrainean a încetat să transmită orice semnal înainte de a se prăbuși.

Avionul Boeing 737-800 a fost, cel mai probabil, doborât de o rachetă model Tor-M1, de fabricaţie rusească.

Momentul în care avionul prăbuşit în Iran este lovit de o rachetă

De asemenea, un satelit militar a detectat amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene.

Publicitate

La scurt timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Avionul a decolat de la Aeroportul Internaţional Imam Khomeini din Teheran, cu destinaţia Kiev.

Acesta a încetat să mai transmită informaţii la doar câteva minute de la decolare şi la câteva ore după ce Iranul a lansat rachete care au vizat baze americane din ţara vecină, Irak.

Circa 50 de experţi ucraineni au sosit joi la Teheran pentru a participa la anchetă şi, în special, la decriptarea cutiilor negre ale aparatului.

De unde provin victimele

Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82Canada – 63Ucraina – 2 + 9 (echipaj)Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.

Publicitate

Iranul recunoaşte că a doborât avionul

Autorităţile de la Teheran au recunoscut că au doborât „din greşeală” avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines.

Armata iraniană a emis un comunicat cu privire la producerea tragediei soldate cu 176 de morţi.

În declaraţie se arată că forţele armate ale Iranului erau în alertă ridicată la momentul accidentului şi că aeronava s-a apropiat de o bază a Gărzilor Revoluţionare.

„La câteva ore după operaţiunea cu rachete în Irak, zborurile militare americane din apropierea graniţelor Iranului s-au intensificat, iar oficialii militari iranieni au raportat că au văzut ţinte aeriene care ajungeau către centrele strategice ale Iranului“, potrivit unui comunicat publicat de Forţele Armate Iraniene.

Publicitate
Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele