Când auzi despre un om că şi-a tăiat singur mâna, te gândeşti că ceva trebuie să fie în neregulă cu el. Dar există şi situaţii cu totul disperate care duc la astfel de gesturi. Iar în acea disperare, o decizie ca aceasta pare perfect rezonabilă, lucru care a fost confirmat de către Aron Ralston.

În luna aprilie 2003, Aron Ralston, pasionat de alpinism, a plecat într-o excursie într-o zonă izolată din statul american Utah. Ceea ce trebuia să fie o aventură la fel ca multe altele pe care le-a trăit Aron, s-a transformat într-un adevărat coşmar.

La un moment dat, ajungând într-un canion îngust, alpinistul a fost surprins de o cădere de bolovani. Braţul drept i-a fost prins între peretele canionului şi un bolovan greu de câteva tone. Cu braţul zdrobit, Aron a încercat să se elibereze în fel şi chip, însă nu a reuşit.

tăiat singur mâna
Imagine din momentul în care Aron era cu braţul prins sub bolovanul uriaş

Deşi avea echipament profesional asupra sa, nimic nu l-a ajutat să se elibereze. A încercat să ţină hemoragia sub control, în timp ce se gândea la diverse variante pentru a-şi elibera braţul.

Înainte de a pleca în drumeţie, Aron nu a spus nimănui care îi este traseul, gândindu-se că nu va fi plecat prea mult timp. Evident, nici semnal la telefon nu avea în canion.

Trecuseră trei zile chinuitoare de când era blocat. În acest timp, a încercat diperat să-şi smucească braţul. A scobit în piatră cu un cuţit. Chiar a improvizat un sistem de scripeţi din funiile sale de susţinere.

Nimic n-a funcţionat. Rămas fără apă şi fără mâncare, Aron şi-a dat seama că are o singură soluţie pentru a scăpa cu viaţă din acel canion. Trebuia să renunţe la braţul blocat.

• CITEŞTE ŞI:  Toraja - oamenii care trăiesc împreună cu morţii, îi spală şi îi îngrijesc

Şi-a tăiat singur mâna

În acest punct, cei mai mulţi oameni ar fi cedat. Şi Aron a fost aproape de a face acest lucru. A înregistrat un mesaj de adio, şi-a scrijelit numele, data naşterii şi eventuala dată a morţii pe peretele canionului.

Dar o forţă nebănuită l-a făcut să nu renunţe. La cinci zile din momentul în care a rămas blocat, Aron Ralston şi-a tăiat singur mâna, folosind briceagul pe care îl avea asupra sa. A fost un proces dureros şi dificil, care a durat circa o oră.

“Acel briceag nu era deloc ascuţit. Dar aşa cum era, ştiam că e unica mea şansă de a supravieţui. Dacă nu-mi tăiam singur braţul, muream cu siguranţă acolo din cauza hemoragiei. Nimeni nu ştia unde eram.”, a mărturisit Aron.

Cu braţul tăiat, deshidratat şi înfometat, Aron a reuşit să iasă din canion, deşi era la o adâncime de 20 de metri. Ulterior, a mers în jur de 13 km până a dat peste un cuplu care se afla într-o drumeţie. Aron Ralston a fost evacuat cu un elicopter și transportat la un spital pentru tratament și recuperare.

Publicitate

După incident, Aron Ralston nu s-a lăsat descurajat și a continuat să participe la activități în aer liber și alpinism. Cu ajutorul unei proteze pe mâna dreaptă, a escaladat vârfuri montane și a parcurs trasee dificile. De asemenea, a devenit un susţinător activ al conservării mediului înconjurător.

Aron Ralston a revenit pe traseele montane după ce s-a refăcut

Experiența lui Aron Ralston a devenit o poveste de inspirație și curaj. A învățat multe lecții din acest incident, inclusiv importanța comunicării și a planificării în activitățile în aer liber. El a împărtășit povestea sa în cartea „Between a Rock and a Hard Place” și a devenit un orator motivațional, încurajând oamenii să depășească adversitățile și să îmbrățișeze provocările vieții.

• CITEŞTE ŞI:  Jason Padgett, petrecăreţul devenit matematician în urma unei bătăi

De asemenea, povestea lui Aron Ralston a fost transpusă în filmul „127 de ore”, regizat de Danny Boyle și cu James Franco în rolul principal.[IMDB]

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele