Conform echipei de arheologi din cadrul proiectului arheologic Ucupe Cultural Landscape, structurile recent descoperite, un templu și un teatru vechi de mii de ani, preced faimoasa citadelă incașă Machu Picchu cu aproximativ 3.500 de ani și au fost realizate cu mult înaintea incașilor și a predecesorilor lor.

„A fost uimitor. Această descoperire ne vorbește despre originile timpurii ale religiei în Peru.”, a declarat Dr. Muro Ynoñán, arheolog la Muzeul Field.

„Știm încă foarte puține despre cum și în ce circumstanțe au apărut sisteme complexe de credințe în Anzi, iar acum avem dovezi despre unele dintre primele spații religioase pe care oamenii le-au creat în această parte a lumii. Nu știm cum își spuneau acești oameni sau cum se refereau la ei alți oameni.”, a mai adăugat cercetătorul.

Dr. Ynoñán și echipa sa au descoperit noul sit arheologic de la La Otra Banda din Peru în anul 2023.[sursa]

un templu și un teatru vechi
Echipa de cercetare a descoperit un templu și un teatru vechi de aproximativ 4.000 de ani

Un templu și un teatru vechi de circa 4.000 de ani

Au selectat un teren de aproximativ 10 pe 10 metri și au început să îndepărteze încet sedimentele care se adunaseră de-a lungul mileniilor. La doar 1,8 metri adâncime, au găsit semne ale unor ziduri antice făcute din noroi și lut.

„A fost foarte surprinzător faptul că aceste structuri foarte vechi erau atât de aproape de suprafața modernă.”, a declarat Dr. Ynoñan.

Pe măsură ce săpau mai adânc, arheologii au găsit dovezi că situl a adăpostit cândva un templu.

„Credem că un templu mare a fost construit în partea laterală a muntelui, iar noi am găsit o secțiune a acestuia. Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am găsit a fost un mic teatru, cu o zonă de culise și o scară care ducea la o platformă asemănătoare unei scene. Aceasta ar fi putut fi folosită pentru spectacole rituale în fața unui public select.”, a declarat Dr. Ynoñan.

• CITEŞTE ŞI:  Giacomo Casanova: povestea adevărată din spatele legendei celebrului cuceritor

Flancând una dintre scările teatrului, arheologii au găsit panouri de noroi decorate cu desene elaborate sculptate care înfățișează o creatură asemănătoare unei păsări.

„Este un desen foarte frumos și, în același timp, intrigant, al unei creaturi mitologice – este ca o pasăre antropomorfă, dar cu unele caracteristici reptiliene.”, a mai declarat Dr. Ynoñán.

Această figură a ieșit în evidență pentru cercetători deoarece oferă indicii importante cu privire la momentul în care a fost construit templul și la modul în care această construcție se leagă de alte temple antice construite de grupuri timpurii din Anzi.

Publicitate

Oamenii locuiesc în Peru de cel puţin 15.000 de ani

Alte imagini ale unor creaturi mitologice similare cu cea descoperită de echipa de cercetare au fost găsite în Peru, datând din ceea ce arheologii numesc perioada inițială, cu aproximativ 4.000 de ani în urmă.

În ciuda numelui, oamenii din Perioada Inițială nu au fost primii care au trăit în regiune: oamenii au locuit Peru timp de 15.000 de ani. În jurul anilor 5000-3000 î.e.n., numită Perioada Preceramică, oamenii din Peru de coastă au început să creeze societăți și sisteme politice complexe.

A urmat Perioada Inițială, care a început în jurul anului 2.000 î.Hr. și a durat până în anul 900 î.Hr. Perioada Inițială este importantă pentru că este momentul în care începem să vedem primele dovezi ale unei religii instituționalizate în Peru.

„Creatura pasăre de la acest templu seamănă cu o figură cunoscută din regiunea Chavín, aproape 500 de ani mai târziu. Acest nou sit ar putea ajuta la dezvăluirea originilor acestei religii.”, a mai explicat Dr. Ynoñan.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: