Ştim că România are un potenţial extraordinar. Fie că vorbim de turism, fie că aducem în discuţie resursele naturale, ţara noastră ar putea fi o destinaţie de top la nivel mondial.

Şi ne place să ne lăudăm cu ce am putea deveni, însă ne limităm la acest lucru.

Una dintre aceste resurse valoroase cu care ne lăudăm o reprezintă apele termale, deşi staţiunile arată jalnic.

O apă miraculoasă ce vindecă nenumărate boli a fost descoperită în urmă cu mai bine de 130 de ani în localitatea bihoreană Tinca.

Situate la 40 de kilometri de Oradea, aceste băi se bucură de renume internaţional.

Staţiunea dispune de ape minerale şi termominerale, bicarbonate, sodice, carbogazoase şi alcaline ce au proprietăţile apelor minerale din Franţa, de la Vichy. Apele de la Băile Tinca sunt mai puţin cunoscute pentru efectele lor benefice.

statiunea baile tinca
Staţiunea Băile Tinca

Acestea conţin sodiu, magneziu, calciu şi fier, fiind ape bicarbonatate, calcice, sodice, cloruro-sodice, magneziene, cu efect benefic asupra tubului digestiv, în preponderent izvorul patru.

„Apă alcalină carbogazoasă de tipul Vichy-Celestins, cu gust plăcut şi culoare cristalină“ – acesta este mesajul de informare care se poate citi pe un panou, deasupra Izvorului 4 de la Tinca.

Ce afecţiuni vindecă apa de la Tinca

Toţi cei care au ajuns să facă tratament cu aceste ape susţin că fac minuni, lucru confirmat şi de specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Aceste ape sunt bune pentru afecţiuni ale ficatului, ale stomacului sau ale oaselor. Cei mai mulţi cred că apele acestea te vindecă de orice boală, “Băile Tinca sunt brandul nostru, cartea noastră de vizită cu care ne mândrim”, spune Traian Coste, primarul comunei Tinca. Staţiunea balneoclimaterică permanentă Tinca este situată în judeţul Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe malul drept al râului Crişului Negru, la o distanţă de 37 de kilometri de Oradea şi la 25 de kilometri de Salonta.

• CITEŞTE ŞI:  Câte grade sunt pe Everest? Răspunsul s-ar putea să nu fie cel aşteptat

Potrivit managerului staţiunii balneoclimaterice Tinca, ing. Traian Damşe, staţiunea dispune de patru izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase. Zăcământul Tinca a fost descoperit în anul 1884, prin sonda existentă şi astăzi (“Sonda Veche”), cu adâncimea de 270 de metri.

Publicitate

Ce spun analizele

“Buletinul de analiză al apelor minerale de la Tinca arată că au aceleaşi proprietăţi ca apele minerale din Franţa, de la Vichy. Este un lucru cu care ne mândrim şi care aduce un plus staţiunii noastre”, susţine managerul Traian Damşe. Acest lucru este confirmat şi de către specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

“Periodic efectuăm analize. Compoziţia apelor termale de la Tinca este aceeaşi cu cea a apelor de la Vichy. Nu sunt la fel de cunoscute pentru că, din păcate, în ultimii 23 de ani, soarta apelor minerale terapeutice a luat o turnură tristă. Zona balneară are nevoie de o promovare mai puternică”, susţine prof. dr. Adriana Nica, din cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

apa termala de la baile tinca

Baza de tratament dispune de vane cu apă minerală pentru cura externă şi instalaţii moderne de electro-termoterapie, masaj, kinetoterapie, pentru diversele tratamente. Istoria băilor se întinde mult în timp, fiind funcţionale încă de prin anii 1930-40, când pe lângă tratamente era şi în folosul comunităţii.

Pentru cura internă, în staţiune sunt amplasate trei buvete cu apă minerală, dar de la această sondă mai este dirijată o conductă în afara staţiunii, cu mai multe puncte de alimentare pentru consumul populaţiei locale şi al turiştilor ocazionali. În timp, aici a funcţionat şi o staţie de îmbuteliere a apei minerale, actualmente făcându-se eforturi de S.C.T. Crişul S.A. Tinca, ce exploatează zăcământul hidromineral, pentru punerea acestei staţii în funcţiune.

• CITEŞTE ŞI:  Care sunt ţările din Europa în care armata este obligatorie. În România se analizează introducerea serviciului militar voluntar

Probele recoltate şi analizate de către Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală în anul 1996 atestă faptul că apele minerale terapeutice şi termominerale de la Tinca sunt bune inclusiv pentru femeile care vor să aibă copii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.