Un ou din perioada romană, vechi de 1.700 de ani, perfect conservat, a fost găsit intact în Aylesbury, Anglia, uimind arheologii și oferind o perspectivă fascinantă asupra vieții de zi cu zi din Imperiul Roman. Descoperirea a fost făcută în timpul unor săpături de rutină, în preajma unui sit cunoscut pentru a fi fost o așezare romană.

Oul a fost găsit în orașul Aylesbury, în timpul unor săpături pentru construirea unui nou centru de artă și cultură. Oul face parte dintr-un depozit funerar, care conținea și alte obiecte, precum un vas de lut, un coș de nuiele și trei monede romane.

Un ou din perioada romană, vechi de 1.700 de ani, are încă lichid în el

Oul a fost găsit în septembrie 2023, de către o echipă de arheologi de la Oxford Archaeology, care a fost angajată să facă săpături înainte de începerea lucrărilor de construcție a noului centru de artă și cultură din Aylesbury. Oul era învelit într-un strat de lut, care l-a protejat de deteriorare. Arheologii au fost surprinși să găsească un ou roman, deoarece este un obiect foarte rar și foarte fragil.[sursa]

ou din perioada romană
Un ou din perioada romană, vechi de 1.700 de ani

Alte ouă descoperite în acelaşi loc s-au spart după ce au intrat în contact cu aerul, un lichid cu un miros sulfuros pătrunzător scurgându-se din ele.

O tomografie computerizată a confirmat prezenţa lichidului, precum şi a unei bule de aer. Scanarea a fost efectuată în urmă cu câteva luni pentru a clarifica modul în care oul, probabil de găină, ar putea fi conservat cel mai bine. Coaja oului este de culoare maro deschis și are o textură fină, poroasă, iar interiorul oului este încă intact.

• CITEŞTE ŞI:  Vincent Gigante, mafiotul care s-a prefăcut bolnav mintal vreme de 30 de ani

Edward Biddulph, manager de săpături la Oxford Archaeology, a confirmat că, potrivit specialiştilor, lichidul din interiorul oului este format din albuş şi gălbenuş, amestecate.

Oul ar fi fost descoperit într-o groapă cu apă din care aceasta ar fi fost extrasă pentru fabricarea berii. Este posibil ca oul ajuns în groapă să fi fost o ofrandă adusă zeilor între anii 270 şi 300 e.n.

„Oul are un potenţial uriaş de cercetare. Ne-am fi putut aștepta să se fi scurs de-a lungul secolelor, dar este încă acolo. Este absolut incredibil. Este posibil să fie cel mai vechi ou de acest tip din lume.”, a declarat Biddulph. Acest ou, care a supravieţuit vreme îndelungată, poate răspunde la întrebări privind modul în care astfel de obiecte pot fi conservate, dar şi la specia din care făcea parte găina şi la păstrarea şi folosirea păsărilor în perioada romană.

Pe lângă ouă, în timpul săpăturilor efectuate a fost descoperit şi un coş rar, care ar fi conţinut pâine, dar şi un vas de lut şi trei monede romane. Biddulph a precizat că este posibil ca obiectele să fi fost plasate în groapă drept ofrandă pentru lumea de dincolo, în cadrul unei procesiuni funerare.

Oul a fost dus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Oul era un simbol al vieții, al renașterii și al fertilității în cultura romană, fiind folosit în ritualuri religioase și în ofrande funerare. Oul era și un aliment comun în dieta romană, fiind consumat fiert, prăjit, omletă sau în diverse preparate, nu departe de modul în care le consumăm în zilele noastre.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.