Deşi pare destul de sigur pe el în cele mai multe rânduri, creierul nostru poate fi păcălit destul de uşor cu uneltele potrivite.

Ce sunt iluziile optice

Iluziile optice reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realității, ceea ce înseamnă că putem fi înşelaţi de propriul creier.

Aceste bucăţi de lemn, în funcţie de capătul la care ne uităm, pot fi percepute ca una lângă alta sau una peste alta.

Deşi nu pare la prima vedere, aceste linii sunt perfect paralele.

Iluzia a fost descoperită întâmplător, de profesorul Richard Gregory, pe peretele unei cafenele vechi. Ulterior, iluzia s-a răspândit rapid.

Uită-te timp de 45 de secunde la punctul roşu de pe faţa aceste tinere domnişoare.

Apoi mută-ţi rapid privirea şi, dacă e cazul, clipeşte rapid în timp ce te uiţi pe un fundal deschis, cum ar fi zona albă de pe monitor, sau pe tavan dacă eşti cu telefonul în mână.

Pun pariu că ai recunoscut Turnul din Pisa în imaginea de mai jos. La fel de convins sunt şi că ştii şi povestea lui sau măcar faptul că este destul de înclinat.

Acum, probabil te întrebi de ce sunt două imagini alăturate cu turnul şi de ce în una dintre ele pare mai înclinat.

Răspunsul este simplu: imaginile sunt identice! Creierul nostru nu percepe corect imaginea şi ne dă impresia că unul dintre cele două turnuri este mai înclinat.

Dacă nu mă crezi, poţi măsura!

Uită-te la cele patru puncte din centrul acestei imagini timp de 20 de secunde şi apoi mută-ţi privirea pe un fundal deschis, preferabil alb şi clipeşte.

Ce vezi?

• CITEŞTE ŞI:  30 de situaţii dubioase, în care sigur nu ai vrea să ajungi

Ai început să crezi în minuni?

Publicitate

Stai liniştit, este doar creierul tău care îţi joacă nişte feste.

Fixează-ţi privirea pe punctul alb din mijlocul imaginii de mai jos timp de 30 de secunde. Încearcă să nu clipeşti.

În scurt timp vei observa cum bulinele vor începe să-şi schimbe culorile între ele. Apoi, în funcţie de cum percepi, vor rămâne fie cele deschise la culoare, fie cele mai închise, până când, în final, vor dispărea toate, rămânând doar punctul alb şi imaginea cu fundal gri.

Nu crezi? Începe să te uiţi la punct!

Aici treburile devin mai sensibile. 

Adulţii vor vedea un cuplu de îndrăgostiţi în timpul unor clipe de tandreţe.

Pe de altă parte, copiii vor vedea nişte delfini înotând.

Evident, oricine poate distinge cele două imagini, dar totul se întâmplă din cauză că în mintea copiilor nu există, sau nu ar trebui să existe astfel de imagini care să-i facă să perceapă momentul de pasiune.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele