1. Probabil ai auzit despre faptul că nu poţi îndoi o foaie de hârtie mai mult de 7 ori în jumătate. Ei bine, dacă ai o foaie extrem de mare, se poate îndoi şi de 12 ori! Dar dacă am putea îndoi în jumătate foaia respectivă de câte ori vrem, când ajungem la numărul 45 de înjumătăţiri, am putea privi Pământul de pe Lună. Nu crezi? Iată: să zicem că avem o foaie foarte subţire, cum sunt cele ale Bibliei, care au cam 0,001 cm grosime. Dacă o împăturim în jumătate, avem 0,002 cm grosime. Dacă repetăm manevra, ajungem la 0,004 cm. La fiecare îndoire, foaia îşi dublează grosimea, rezultând o creştere exponenţială. Astfel, la 10 îndoiri foaia are 1,024 cm. Încă pare puţin. Mai departe, la 25 de îndoiri, ajungem la o grosime de 33 554 cm, adică cu vreo 15 metri mai mult decât Turnul Eiffel.

Aşadar, dacă ne gândim la distanţa dintre Pământ şi Lună, care este de circa 367 500 km, îndoind foaia de 45 de ori, putem ajunge până la Lună. Iar dacă o mai îndoim o dată, ajungem înapoi pe Pământ!


2.  FranÅ£a încă executa oameni la ghilotină atunci când a fost lansat filmul „Războiul Stelelor”(1977). Hamida Djandoubi, născut în 1949, a fost ultima persoană ghilotinată în FranÅ£a. ExecuÅ£ia a avut loc în închisoarea Baumettes din Marsilia, pe data de 10 septembrie 1977.

3. Pentru fiecare om de pe Pământ, există circa 1,6 milioane de furnici. Greutatea tuturor furnicilor este aproximativ egală cu cea a tuturor oamenilor de pe planetă.

• CITEÅžTE ÅžI:  Te crezi tare la logică? Doar 1 din 5 oameni ÅŸtie răspunsul corect la această problemă

4. Primul film din seria „Singur Acasă”, în care a jucat Macaulay Culkin, a fost lansat mai aproape de prima aselenizare decât de ziua de azi. Neil Armstrong ÅŸi Buzz Aldrin au ajuns pe lună în anul 1969, iar filmul  „Singur Acasă” a rulat după 21 de ani, în 1990.

5. La fiecare două minute, facem mai multe fotografii decât întreaga umanitate în secolul al XIX-lea.

6. Piramidele erau pentru romani la fel de vechi cum sunt romanii pentru noi. Cleopatra a trăit într-o perioadă mai apropiată de invenţia iPhone-ului decât de cea în care a fost construită Marea Piramidă din Giza. Aceasta a fost construită în jurul anului 2 560 î.e.n. şi a fost cea mai înaltă construcţie din lume (146 m) mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea, în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel (320 m).

7. Dacă toată existenţa Pământului ar fi comprimată într-un singur an, omul modern ar fi apărut pe 31 decembrie, la ora 23:58. Existenţa rasei umane pe Pământ reprezintă 0,004% din istoria planetei.

Facebook

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele