Banii reprezintă invenţia în care oamenii au cea mai mare încredere. Am pregătit mai jos câteva curiozităţi despre bani, care îţi vor face ziua mai interesantă.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoie de o inovaţie pentru a procura bunurile necesare traiului familiilor lor.

Trocul a fost depăşit, întrucât relaţiile economice au devenit mai complexe.

Astfel au apărut banii.

Oricât ar spune cineva că urăşte banii şi că este adeptul principiului conform căruia „banii nu aduc fericirea”, probabil minte.

Am pregătit, în lista de mai jos, 10 curiozităţi despre bani, care îţi vor face ziua mai interesantă.


10 curiozităţi despre bani care îţi vor face ziua mai interesantă


#10. Salariu de CEO

Un CEO al unei corporaţii de talie medie, câştigă mai mulţi bani până pe data de 2 ianuarie, la prânz, decât un muncitor obişnuit într-un an întreg de muncă.

Aşadar, ştim cu toţii funcţia pe care trebuie să o urmărim!

#9. 70%

Acesta este procentul celor care au câştigat la diferite tipuri de loterii şi apoi au pierdut toţi banii în următorii 7 ani de la câştig.

Mihai Cazacu, originar din Iaşi, a câştigat la loto 3.8 milioane de euro, în anul 2008. După ce s-a umplut de bani, Cazacu a investit o parte din bani în firma de construcţii pe care o deţinea dinainte.

Văzundu-se proprietarul unei averi mai mari decât ar fi visat vreodată, ieşeanul a “spart” o bună parte din bani pe maşini de lux, vile somptuoase şi excursii pe toată planeta.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Procesul de spionaj al controversatei Mata Hari s-a încheiat cu o condamnare la moarte

În vara aceluiaşi an, a fost prins beat la volanul noului său bolid, un Audi Q7, în valoare de 100.000 de euro. A primit o condamnare de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În vara anului 2014, Tribunalul Iaşi a deschis procedura de faliment împotriva firmei lui Cazacu.

#8. Investiţii

Dacă vreodată investiţiile care au la bază scheme piramidale îţi fură minţile, trebuie să ştii un secret.

Peste 99% dintre cei care participă la astfel de scheme financiare, pierd bani.

Foarte puţini sunt cei care câştigă cu adevărat ceva, de pe urma celor aduşi în sistem, care pierd bani în loc să facă.

#7. Diferenţe economice

Statele lumii nu se diferenţiază doar după mărimea teritoriului şi numărul populaţiei, însă aceste elemente au un rol important.

Puterea economică este cel mai important factor de decizie în actuala ordine mondială.

De exemplu, cetăţenii din SUA cheltuie mai mulți bani pentru îngrijirea animalelor de companie în fiecare an decât cheltuie România pe sistemul de apărare.

Pare o informaţie liniştitoare, nu-i aşa?

#6. Cel mai scump lucru

Stația Spațială Internațională este cel mai scump obiect construit vreodată.

Aceasta a costat în jur de 150 miliarde $, fiind investiţi bani în continuare în proiect.

Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.

SSI este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.

#5. Problema foametei

Există extrem de mulţi bani în lume.

De fapt, cei mai mulţi dintre miliardarii lumii nu au ce să facă cu banii pe care îi deţin.

• CITEŞTE ŞI:  Moartea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Române

În urma unui studiu, s-a stabilit că problema foametei ar putea fi rezolvată aproape în totalitate cu circa 30 de miliarde de dolari anual.

Asta în condiţiile în care americanii au cheltuit 15 miliarde de dolari pe achiziţia de blugi în anul 2005, când materialul a revenit la modă.

Forbes a identificat în anul 2018 un număr impresionant de 2.208 miliardari, ale căror averi însumează 9,1 trilioane de dolari.

Având în vedere aceste cifre, putem trage o concluzie extrem de tristă în ceea ce priveşte problema foametei la nivel mondial.

#4. Transportă boli

Ştim că banii circulă din mână în mână în fiecare zi.

Cu toate acestea, nu părem a fi deranjaţi de faptul că bancnotele pot transmite boli grave şi cu siguranţă nu avem ocazia de a ne spăla pe mâini după fiecare folosire a banilor, aşa cum o facem în cazul toaletei.

De fapt, banii de hârtie pot transporta virusul gripal viu timp de până la două săptămâni.[Insider.com]

#3. 1%

Acesta este procentul celor mai bogaţi oameni din lume, care au încasat circa 82% din totalul banilor generaţi în anul 2019.

#2. Câţi bani există în lume

Valoarea tuturor monedelor şi bancnotelor din lume se ridică la aproximativ 8 trilioane de dolari.

Este o sumă impresionantă.

Cu toate acestea, suma reprezintă doar 8% din valoarea totală a tuturor banilor accesibili.

Restul de 92% există doar în format digital, fiind vorba de bani din diferite conturi, care pot fi transferaţi fără a exista vreodată fizic.

#1. Cum a apărut leul

Leul românesc a apărut în anul 1867, fiind asemănător cu talerii olandezi care au circulat pe teritoriul țării noastre în secolul al XVIII-lea. Pe atunci, leul avea o putere de cumpărare foarte mare.

• CITEŞTE ŞI:  Test de cultură generală: care este cea mai mare planetă descoperită până acum?

Ion Heliade Rădulescu i-a propus domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca moneda națională să se numească „român” sau „romanat”.

Acest lucru însă nu era posibil, fiind condiționat de cantitatea de metal din vistieria statului, dar și de puterea otomană, care nu accepta emisia de monede proprii a statelor vasale.

Nici Parlamentul nu agrea această idee. Unul dintre parlamentari a pus o întrebare retorică, și anume: „câți români costă un bou?”, devenind astfel unul dintre argumentele decisive în luarea deciziei de a da monedei naționale denumirea de „leu”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.