Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim la numele câtorva companii faimoase. Când auzim numele atât de cunoscute ale acestor companii, avem tendinţa de a crede că acestea au avut succes încă de la înfiinţare.
Suntem atât de obişnuiţi cu succesul acestor firme, încât nu prea ne interesează originea lor.
Deşi poate ar trebui să ne intereseze, pentru că aceste companii faimoase au poveşti cu adevărat interesante.
Şi chiar pot fi un bun exemplu pentru cei care vor să pornească o afacere însă nu au suficientă încredere.
Am pregătit o listă despre cum şi-au început activitatea 10 dintre cele mai cunoscute branduri ale lumii.
10 companii faimoase, cu origini interesante
#10. Coca-Cola
Colonelul John Pemberton, care a fost rănit destul de grav în Războiul Civil American, a devenit dependent de morfină. Astfel, a început să caute soluţii pentru a înlocui problematicul medicament, care devenise practic un drog pentru el.
În anul 1885 colonelul Pemberton şi-a deschis o firmă care a produs un vin de coca, inspirat de o băutură franţuzească. Dar în anul 1886 s-a instaurat Prohibiţia, fapt pentru care Pemberton a creat Coca-Cola, o versiune fără alcool a vinului de coca.
A fost vândută inițial ca un medicament brevetat pentru cinci cenți.
Pemberton a susținut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependența de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap și impotența.
Pemberton a publicat prima reclamă pentru băutură pe 29 mai a aceluiași an, în Atlanta Journal.
Dacă în primele opt luni doar nouă băuturi au fost vândute pe zi, în prezent Coca-Cola se găseşte în toate ţările din lume, cu excepţia Cubei şi Coreei de Nord.
#9. SEGA
În anul 1940, Martin Bromley a fondat firma Standard Games în Honolulu, Hawaii. Compania producea aparate de tip slot machine şi tonomate muzicale pentru bazele militare din Hawaii.
În anul 1952, guvernul american a interzis acest tip de jocuri de noroc.
Cu toate acestea, Bromley nu a renunţat la idee şi a înfiinţat o nouă companie care producea aparate tip slot machine pentru a fi exportate în Japonia, respectiv Service Games.
În anul 1965, după ce firma a fost cumpărată de japonezi, a fost redenumită în SEGA, devenind una dintre cele mai mari firme producătoare de jocuri video și componente hardware din lume.
#8. Twitter
Cunoscuta platformă de micro-blogging a început în urma declinului platformei de podcasting Odeo.
După apariţia iTunes, Odeo a cam sărit din schemă, iar fondatorul Jack Dorsey a început să lucreze la un proiect de reţea de socializare, bazată pe mesaje scurte, tip SMS.
Echipa de la Odeo a avut încredere în ideea lui Jack Dorsey şi au fost răsplătiţi pe măsură pentru decizia luată.
Din 2006, când a fost creată, platforma a crescut în mod constant, ajungând una dintre cele mai mari reţele de socializare din lume.
#7. Nascar
Nascar este una dintre cele mai mari asociaţii de curse de automobilism din lume şi cu siguranţă cea mai cunoscută. Dar începuturile sale sunt destul de dubioase. Cei care au organizat primele curse au fost contrabandiştii.
Motivul? Simplu.
Cu toţii obişnuiau să fugă cu maşinile de poliţie, pentru a scăpa de închisoare. Aceştia au vrut să vadă care este cel mai priceput şi cel mai rapid.
De ce să nu facă o competiţie din asta?
#6. Teflon
Pun pariu că ai auzit de celebrele tigăi de prăjit, de care mâncarea nu se lipeşte niciodată!
Dar sigur nu ştiai un mic detaliu despre firma DuPont, cea care produce celebrele tigăi. Iniţial, DuPont a fost un producător de praf de puşcă şi explozivi.
Dar au constatat că tigăile sunt afacerea viitorului. Nu e de mirare că lumea se bate la propriu pe tigăi de Black Friday!
#5. Samsung
Samsung este una dintre cele mai mari companii multinaţionale din lume. Are aproape 500.000 de angajaţi la nivel mondial şi o cifră de afaceri mai mare decât PIB-ul României.
Dar nu întotdeauna a fost aşa. Firma Samsung a fost înfiinţată de către Byung-Chul Lee în anul 1938, fiind un mic aprozar.
Războiul Coreean a adus în pragul falimentului firma Samsung, dar Byung-Chul Lee a găsit o soluţie pentru a ieşi din impas. A început cu producţia de zahăr, textile şi mori.
În anii ’60 Samsung a intrat pe piaţa electronicelor, devenind una dintre cele mai mari firme din domeniu.
#4. Raytheon
Probabil că Raytheon nu se află în topul tău de companii faimoase dacă nu eşti expert în ştiinţe militare. Sau terorist.
Oricum ar fi, Raytheon este cel mai mare producător de echipamente militare din lume.
Evident, firma a început de undeva. Şi nu, nu a început în această industrie.
Iniţial, Raytheon producea frigidere şi cuptoare cu microunde. Asta până şi-au dat oamenii seama că potenţialul firmei este imens şi au început să producă rachete.
#3. P&G
Compania Procter & Gamble este unul dintre cei mai importanți producători de bunuri de larg consum, nealimentare, la nivel mondial.
Fondatorii săi, William Procter, care era producător de lumânări şi James Gamble, producător de săpun, nu aveau prea multe lucruri în comun.
Dar oamenii au avut şansa de a se căsători cu două surori. Cel care le-a dat ideea unui parteneriat a fost socrul lor, tatăl celor două surori.
Astfel, Procter şi Gamble au devenit parteneri, punând bazele unui trust care în prezent are o valoare de piaţă de ordinul zecilor de miliarde de dolari.
#2. Nokia
Probabil că nu este persoană în lumea asta, care să fi folosit tehnologia şi să nu fi auzit de compania Nokia.
Istoria Nokia a început în 1865, când Frederik Idestam, inginer minier, a înființat o fabrică de hârtie în sud-vestul Finlandei, în apropiere de orașul Tampere, de-a lungul râului Tammerkosk.
100 de ani mai târziu, odată cu înființarea secțiunii de produse electronice a diviziei de cabluri în anul 1960 și fabricarea primului dispozitiv electronic producție proprie, au fost puse bazele companiei moderne Nokia, cunoscută în prezent în toată lumea.
#1. Adidas şi Puma
În prezent, Adidas şi Puma sunt în topul celor mai mari producători de articole sportive din lume. Dar istoria companiilor începe în Germania nazistă.
Fraţii Adolf „Adi” Dassler şi Rudolf Dassler produceau bocanci pentru trupele naziste. Şi arme defensive.
Dar între cei doi fraţi a fost mereu o rivalitate. O rivalitate atât de puternică, încât Adi Dassler a complotat împotriva fratelui său, care a fost capturat, devenind prizonier de război.
Astfel Adi şi-a fondat propria companie, cunoscută în prezent ca Adidas.
După ce şi-a recăpătat libertatea, Rudolf Dassler a pus şi el bazele propriei companii de îmbrăcăminte sport: Puma.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: