Scopul închisorii este acela de a pedepsi şi reabilita infractorii. Însă acest lucru este înţeles diferit de fiecare popor, din cauza diferenţelor culturale. De aceea, cele mai ciudate închisori ale lumii pot fi considerate locuri de detenţie obişnuite în unele zone.

În România, apele sunt foarte agitate când vine vorba de închisori şi ştim cu toţii motivele. În timp ce la noi se încearcă golirea puşcăriilor, pe alte meleaguri lucrurile stau diferit.

Faţă de anul 2000, la nivel mondial, numărul total al femeilor din închisori a crescut cu aproximativ 50%, iar cel al bărbaţilor cu 18%.

Dacă fiecare dintre noi avem o imagine destul de clară a ceea ce înseamnă închisoarea, există în lume locuri de detenţie pe care le putem considera cel puţin neobişnuite.

10 dintre cele mai ciudate închisori din lume

#10. Închisoarea şi ferma penală Iwahig, Filipine

inchisoarea iwahig cele mai ciudate închisori

Închisoarea şi ferma penală Iwahig, din Filipine, este clasificată drept o „închisoare în aer liber”, întrucât nu are pereți. Închisoarea se întinde pe o suprafaţă de 26.000 de hectare, fiind mai mare decât suprafaţa Bucureştiului.

În interiorul unității se află ferma închisorii, unde lucrează toți deținuții. În timpul șederii, deţinuţii învaţă noi aptitudini în domeniul agriculturii, iar unii pot chiar locui în închisoare cu familiile lor.

Există doar o singură gardă la poartă. Vizitatorii și turiștii pot pătrunde în închisoare fără prea multe probleme. Aceştia pot cumpăra gustări făcute și vândute de deținuți.

Deși închisoarea este, în mare parte, un proiect reușit, gardienii penitenciarului au fost acuzați în repetate rânduri de fapte corupție şi înlesnirea evadării.

În iunie 2014, șapte deținuți au evadat. Gardienii au fost, de asemenea, acuzați de furtul banilor deținuților, precum și de însuşirea taxelor de intrare plătite de turiști.

#9. Închisoarea San Pedro, Bolivia

inchisoarea san pedro cele mai ciudate închisori

Închisoarea San Pedro din La Paz, Bolivia, este considerată una dintre cele mai ciudate instituții de detenţie din lume. Închisoarea este condusă de deținuți.

Aceştia deţin restaurante, magazine și chiar un bordel și o fabrică de cocaină. Producerea cocainei nu este tocmai o surpriză, deoarece cei mai mulţi dintre deținuți au fost condamnaţi tocmai pentru producere şi trafic de cocaină.

Publicitate

Noii prizonieri trebuie să plătească pentru celula lor. În caz contrar, aceştia dorm afară, lucru la fel de periculos ca și cum ar dormi pe stradă.

Deținuții bogați plătesc pentru o celulă completă și își pot aduce și familiile.

Celulele sunt clasificate cu trei, patru sau cinci stele, în funcție de caracteristicile lor. O celulă costă aproximativ 1.100 de dolari. Deținuții trebuie, de asemenea, să plătească o taxă de închisoare de 270 de dolari.

Gărzile din închisoare sunt foarte corupte și adesea permit vizitatorilor să vândă cocaina din închisoare pentru a-şi încasa şpaga. În trecut, gardienii corupți au permis turiștilor să viziteze închisorile până când guvernul le-a interzis.[detalii]

#8. Închisoarea San Pedro Sula, Honduras

inchisoare san pedro sula

Penitenciarul din San Pedro Sula din Honduras și închisoarea San Pedro din Bolivia nu au în comun doar numele. Ambele închisori sunt supraaglomerate, periculoase și conduse de deținuți.

În închisoarea San Pedro Sula, deținuții au magazine care vând orice, de la fructe la cămăși, alcool, Coca-Cola și iPhone-uri. Există chiar și un bordel. Unii deținuți locuiesc împreună cu familiile lor, iar alții țin animalele de companie.

Şi aici deținuții plătesc pentru celulele lor, fapt care ne face să o considerăm una dintre cele mai ciudate închisori de pe Pământ. O celulă obișnuită costă în jur de 40-50 de dolari, în timp ce cele mai scumpe celule costă şi 600-700 de dolari.

• CITEŞTE ŞI:  10 motive pentru care oamenii cred că Pământul este plat

Deținuții deţin cheile pentru majoritatea celulelor și leviere pentru a ieși din celulă fără cheie. Cu toate acestea, ei nu intenționează să evadeze, ci le folosesc doar pentru a scăpa în cazul unui incendiu sau unui dezastru.

În general, gardienii nu intervin în afacerile prizonierilor și viceversa. Există chiar și o linie –  linea de la muerte („linia morţii”), o linie galbenă care separă gardienii de zona deținuților. Gardienii evită să treacă de această linie în teritoriul deținuților, iar deținuții nu traversează niciodată linia. Există şi alte închisori din Honduras cu aranjamente similare.

Luptele în penitenciare sunt frecvente și violente. Într-o încăierare, Mario Enriquez, liderul închisorii, și 13 locotenenți ai săi au fost uciși de prizonieri. Enriquez a fost acuzat de cruzime față de ceilalţi deţinuţi.

Lupta a izbucnit după ce Enriquez a majorat taxele de închisoare și prețul bunurilor. Trupul său a fost tăiat în bucăți și a fost dat câinele său, care ulterior a fost ucis. Cadavrele locotenenților săi au fost arse. Abia după trei săptămâni, gardienii au obținut din nou controlul asupra închisorii.

#7. Închisoarea Bastoy, Norvegia

inchisoarea bastoy

Închisoarea Bastoy este una dintre cele mai interesante dar şi cele mai ciudate închisori existente. Chiar se spune că este „cea mai frumoasă închisoare din lume”. Acolo, deținuții nu trăiesc în celule, ci în case. Fiecare deținut are propria lui cameră, deși deseori împarte o bucătărie cu alţi deţinuţi.

Deținuții primesc, de asemenea, 90 de dolari pe lună ca alocaţie și pot câștiga mai mulți bani prin încadrarea în locurile de muncă din cadrul unității.

Prizonierii primesc o masă zilnic și trebuie să cumpere și să pregătească orice altă masă. Numai cinci gardieni rămân cu deținuții peste noapte, deşi aici sunt închişi inclusiv criminali și violatori.

Doar 16% dintre deținuții care părăsesc Bastoy recidivează. Aceasta este doar jumătate din rata medie de recidivă, de 30% în Norvegia. În alte țări din Uniunea Europeană, 70% se întorc la crimă.

#6. Închisoarea Acapulco, Mexic

inchisoarea acapulco

În oraşul Acapulco se află una dintre cele mai cunoscute închisori din Mexic. Acapulco este situat în Guerrero, una dintre cele mai violente regiuni din țară, și a fost numit drept una dintre capitalele crimei mondiale.

În 2017, 28 de prizonieri au fost uciși în timpul unei lupte de grup sângeroase. Trupele speciale de intervenţie au fost chemate să atenueze luptele și au găsit cadavre împrăștiate în penitenciar.

În 2011, într-un control surprinzător, au fost găsite în închisoare două pungi de marijuana, două animale de companie, 100 de cocoși de luptă, televizoare cu ecran plat, alcool și 19 prostituate.

Unele femei încarcerate au fost, de asemenea, găsite în aripa masculină a instituției. Polițiştii nu au fost chiar surprinşi de ceea ce au găsit. Penitenciarele din Mexic sunt subfinanțate, iar deținuții se așteaptă de obicei să-și aducă propriile resurse. Deținuții adesea mituiesc gardienii pentru a introduce obiecte de contrabandă în locație.

#5. Închisoarea Aranjuez, Spania

inchisoarea aranjuez

Închisoarea Aranjuez a fost construită pentru deținuți și familii cu sugari. Ideea este de a permite deținuților să se conecteze cu copiii lor mici. Deținuții primesc camere cu personaje Disney desenate pe pereți, o mulțime de jucării și pătuțuri.

Există, de asemenea, o grădiniță în închisoare. Deținuții și copiii lor sunt liberi să se deplaseze în apropierea unităţii, până când ușile sunt închise noaptea.

• CITEŞTE ŞI:  11 invenţii uimitoare, care ne fac viaţa mult mai uşoară

Unora dintre copii nu le place să fie închiși. Un copil, Victor Manuel, ai cărui părinți s-au întâlnit și s-au căsătorit în închisoare, a plâns în repetate rânduri când un gardian a încercat să închidă camera în timpul nopții.

Când copilul împlineşte trei ani, deținuții trebuie să înmâneze copilul unei rude, iar ulterior se întorc la o închisoare obişnuită. Cu toate acestea, unii deținuți ispăşesc o bună parte din pedeapsă aici, întrucât partenerele rămân însărcinate din nou, înainte ca copilul lor să împlinească trei ani.

#4. Închisoarea Halden, Norvegia

inchisoarea halden

Închisoarea Halden este un alt penitenciar neobişnuit din Norvegia. Aceasta este una dintre cele mai ciudate închisori din lume, însă nu în sens negativ, cum ne-am fi aşteptat. Este o închisoare de maximă securitate, chiar dacă nu arată astfel. A fost numită „cea mai umană închisoare din lume”.

Celulele sunt, de fapt, camere cu un pat confortabil, un birou, un scaun și un dulap. Camerele au ferestre, iar ușile sunt din lemn în loc de metal.

Deținuții își pregătesc mesele și mănâncă cu ustensile metalice în loc de vase de plastic. De asemenea, au acces la filme, jocuri video, terenuri de baschet, o sală de gimnastică și un studio de înregistrare.

În închisoare nu există santinele de veghe, iar puţinii gardieni nu au arme. Cu toate acestea, în instituție sunt închişi ucigași, violatori și traficanți de droguri. Deținuții trebuie să respecte regulile închisorii și să participe la cursuri și consiliere. În caz contrar, vor fi trimiși într-o închisoare regulată.

#3. Închisoarea Justizzentrum Leoben, Austria

inchisoarea Justizzentrum Leoben

Justizzentrum Leoben este o închisoare din Styria, Austria şi nu este una oarecare ci una cu adevărat specială, pentru că poate concura oricând cu un hotel de lux.

Închisoarea a fost concepută de arhitectul Joseph Hohensinn şi a fost finalizată în noiembrie 2004. Aproximativ 200 de infractori îşi ispăşesc pedepsele aici, dacă le putem numi astfel. Închisoarea pare o adevărată oază de linişte şi nu un centru de detenţie.

Pe clădire există două inscripţii, dintre care una spune că „Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi drepturi”, iar cealaltă că „Toate persoanele lipsite de libertate vor fi tratate cu umanitate şi respect, inerente demnităţii umane”.

Din păcate pentru infractori, închisoarea este plină şi, cel mai probabil, nu vor fi cazuri de evadare prea curând. De ce şi-ar dori cineva să ajungă într-un alt penitenciar?

#2. Închisoarea Palmasola, Bolivia

inchisoarea palmasola cele mai ciudate închisori

Penitenciarul Palmasola este una dintre cele mai periculoase instituții penale din Bolivia. Închisoarea mai degrabă creează infractori, în loc să le reabiliteze.

Ofițerii de poliție care păzesc această facilitate permit deținuților să transporte ceva în închisoare de îndată ce primesc mită. Portari din afara instituţiei ajută prizonierii și vizitatorii să transporte şi să introducă aproape orice în închisoare.

Ca și alte închisori fără legi, deținuții dețin bunuri, cum ar fi televizoare, frigidere şi chiar introduc în interior prostituate. De asemenea, deţinuţii plătesc pentru celulele lor. O celulă personală costă între 3.000-7.000 de dolari, în timp ce o celulă închiriată costă 250 de dolari pe lună. Înfiinţarea unui „magazin” în interior costă între 13.000-15.000 de dolari.

În Palmasola există mai multe restaurante și chiar un internet cafe.

Sarudo, liderul deținuţilor din închisoare, cunoscut și sub numele de „Şeriful”, poate chiar să părăsească închisoarea oricând dorește. Sarudo este condamnat pentru crimă.

Corupția polițiștilor care păzesc închisoarea generează un venit de circa 20.000 de dolari pe zi. O mare parte din acești bani sunt trimişi superiorilor, care permit ilegalităţile din închisoare.

• CITEŞTE ŞI:  Un fizician arată că este posibilă călătoria în timp "fără paradoxuri", din punct de vedere teoretic

Dar lucrurile nu sunt întotdeauna roz. Există lupte violente şi, de cele mai multe ori, mortale. În august 2013, 32 de prizonieri au fost uciși și alţi 70 au fost răniți într-o bătaie violentă, în care deținuții au folosit canistre de gaze ca aruncătoare de flăcări.

#1. Închisoarea Delfinul Negru, Rusia

inchisoarea delfinul negru cele mai ciudate închisori

Cunoscută sub numele de ”Delfinul Negru”, cea mai de temut închisoare din Rusia are detenţie criminali siniştri, terorişti şi canibali. Cu siguranţă este una dintre cele mai ciudate închisori din lume. Închisoarea este situată în regiunea Orenburg, şi este unul dintre cele mai vechi penitenciare din Rusia. Deşi a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea, după o revoltă sângeroasă, abia în anul 2000 clădirea a fost transformată într-o închisoare de maximă securitate.

În prezent, unitatea are în custodie aproximativ 1600 de deţinuţi şi este numită, neoficial, ”Delfinul Negru”, datorită unei sculpturi aşezate în faţa intrării principale. Se spune că acolo este locul în care teroarea a fost impregnată în inimile celor mai odioşi criminali, din cauza reputaţiei nemiloase pe care acest centru de detenţie şi-a propagat-o.

Deţinuţii de la „Delfinul Negru” împart camere mici de 15 metri pătraţi, aflate în spatele a trei seturi de uşi de oţel. Prizonierii de aici trăiesc în ceea ce se numeşte „celulă în celulă”, cu supraveghere 24/24.

Un reprezentant al închisorii a declarat pentru National Geographic, care a făcut un documentar despre închisoare, că prizonierii au omorât aproximativ 3.500 de oameni. Asta înseamnă o medie de cinci crime per deţinut.

Condamnaţii sunt escortaţi tot timpul cu cătuşe şi sunt ţinuţi cu faţa către sol, de multe ori chiar legaţi la ochi, pentru ca aceştia să nu-şi poată lua repere în cazul unei încercări de evadare.

BONUS

Închisoarea La Mesa, Mexic

inchisoarea la mesa cele mai ciudate închisori

Închisoarea din La Mesa a fost cea mai notorie închisoare din Mexic, şi una dintre cele mai ciudate închisori din lume. Până când a fost demolată de președintele Vicente Fox.[1]

Închisoarea din Tijuana era un oraș separat, fapt pentru care trebuie să o menţionăm. La un moment dat, oamenii nu puteau distinge între închisoare și Tijuana în sine. Din acest motiv, închisoarea a fost numită El Pueblito („Orăşelul”).

Publicitate

Comerțul ilegal se ridica la peste 1,5 milioane de euro pe an. Ca și alte închisori conduse de găşti criminale, La Mesa era plină de restaurante, bordeluri și droguri. Deținuții îşi plăteau celulele. Unii au plătit chiar şi 18.000 de dolari pentru a construi o nouă celulă, bine amenajată pentru ei.

Băile din aceste celule erau acoperite cu faianță și erau dotate cu căzi cu hidromasaj. Deținuții dețineau telefoane mobile, DVD-playere, cuptoare cu microunde, computere și aparate de aer condiționat.

Gărzile de la închisoare erau mai mult de formă, fiind ținute departe prin amenințări și mită. Mulţi dintre deţinuţi locuiau acolo cu familiile lor, având servitoare și cu bucătari.

Liderii clanurilor criminale intrau în închisoare chiar şi cu bodyguarzi. Cu toate acestea, toți cei 6.700 de deținuți au fost transferați în alte închisori după demolarea instituţiei.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.