Uneori procedura e de căcat

4 min


„Ne pare rău, asta este procedura…” – aproape toţi ne izbim de replica asta. De ce? Că asta e procedura. Aceasta ar trebui să fie un ansamblu de reguli care, în cazul în care sunt respectate, duc categoric spre atingerea unui obiectiv. Procedura pentru evacuare, procedura pentru soluţionarea petiţiilor, procedura pentru mersul la toaletă, pentru a sta la rând la cafea şi multe altele, de multe ori fără logică şi în general facute în numele birocraţiei în care zăcem, procedurile sunt folosite în funcţie de situaţii şi nevoi.

Procedura folosită ca scuză (a ieşi din căcat)

Fie că e vorba de o situaţie mai complicată, unde s-a greşit în vederea soluţionării unei probleme, fie că e vorba de pură incompetenţă, mesajul „Asta e procedura” este folosit imediat. Întrucât nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea pentru luarea unei decizii, şi pentru că este foarte ieftin să foloseşti liniile de telecomunicaţii, s-a creat astfel obiceiul de a suna toţi şefii din lume pentru orice sesizare care implică luarea unei decizii urgente.

Un şef mai mic sună un şef mai mare, care îi cere subalternului să sune pe un alt şef să-l întrebe dacă poate să-l sune pe şeful care îl poate contacta pe şeful cel mare. Acesta, la rândul său, îşi sună subalternii pentru a se interesa de situaţie, iar ei, bineînţeles, în necunoştinţă de cauză, sună pentru a vedea despre ce este vorba. Se creează astfel un telefon fără fir şi situaţia este prezentată oricum altcumva, numai situaţia de fapt nu. Dacă cineva îndrăzneşte să ia o decizie, iar aceasta este greşită, poate ieşi oricând din căcat, dând vina pe altcineva. La fel s-a întâmplat şi în tragedia din Apuseni, la fel se întâmplă în aproape orice caz, mai mult sau mai puţin important, atunci când vine vorba de luarea unei decizii.

Procedura folosită ca mijloc de răzbunare (a băga în căcat)

Toată lumea ştie că nu-i greu deloc să faci rău cuiva. Iar atunci când una din atribuţiunile tale este supravegherea respectării procedurilor, totul pare parcă mai uşor. Cum unii se acoperă folosindu-se de situaţia explicată mai sus, la fel alţii folosesc sfânta procedură pentru a sancţiona pe cine trebuie.

Procedura ca mijloc de manipulare al presei (a mânca căcat)

Ştim cu toţii că e foame mare în presă în general, şi mai ales în România, unde unii au ajuns să se prostitueze pentru click-uri. Din acest motiv, de fiecare dată când se iveşte ocazia şi o tragedie are loc, sau e vorba doar neînţelegeri între cercurile de interese, presa îşi pune mantia pe spate şi începe să sape în proceduri; şi sunt stufoase, că de aia-s proceduri, fapt pentru care e aproape imposibil să nu găseşti ceva în neregulă.

Totuşi, de multe ori stau şi mă întreb: cum ar fi dacă toţi şi-ar face treaba pe bune?


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

2 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Problema mai apasatoare e faptul ca daca se deviaza de la procedura aceea rigida si prestabilita, se aplica sanctiuni de diverse grade, pana la rezilierea contractului, la hartuire juridica, incarcerare samd, cum ar fi.

    De aia merg toate asa de bine la noi, nu datorita faptului ca nu exista oameni capabili sau parolisti – zau, voi pe unde traiti – ci pentru ca oamenii aceia sunt sanctionati pentru o treaba bine facuta – rezulta exodul in Vest, nu in mod neaparat din cauze exclusiv financiare. Pe cand ailalti, afectati grav de miserupism sau incompetenta/coruptie se folosesc de limitele impuse astfel incat sa scape de responsabilitati, asa cum s-a mentionat in articol.

    Procedura e de cacat, se stie, dar ulterior nemultumirea se rezuma la postari de blog si injurii adresate operatorilor/agentilor economici de nivel mediu.