fbpx

Sunt mai performante procesoarele smartphone-urilor decât ale calculatoarelor?

3 min


Chiar dacă nu eşti cel mai mare expert în materie de tehnologie, însă ţi-ai cumpărat sau doar te-ai interesat în vederea cumpărării unui smartphone, cu siguranţă unul dintre primele lucruri pe care le-ai avut în vedere, pe lângă faptul că arată mişto, a fost tipul procesorului.

Nu trebuie să fii un mare cunoscător pentru a fi impresionat atunci când auzi că telefonul pe care ţi-l doreşti are un procesor octa-core. Parcă nici nu mai contează viteza. Are octa-core, e de sute de ori mai puternic decât procesorul care a dirijat Apollo 11 spre Lună, deci trebuie să fie super tare!

Bineînţeles, tehnologia zilelor noastre nu se poate compara cu cea de acum 50 de ani, însă există parcă nişte diferenţe între tehnologiile din prezent, care îţi dau de gândit. De exemplu, de ce procesoarele smartphone-urilor par mult mai performante decât ale computerelor desktop sau laptop? La smartphone-uri începem să auzim numai de hexa-core şi octa-core, în timp ce la computere am rămas deocamdată la quad-core.

Explicaţia e destul de simplă

Procesoarele smartphone-urilor nu sunt nici pe departe la fel de performante decât cele ale computerelor. Puterea de calcul este mult mai mică. Bun, acum probabil te întrebi de ce e nevoie de un procesor cu opt nuclee (octa-core) dacă nu este chiar atât de performant. Simplu: dacă, de exemplu, ai avea la smarphone un procesor dual-core foarte performant, bateria ta ar ţine câteva ore. Ştii foarte bine că oricum nu ţine mai mult de o zi, aşa că dă-ţi seama cam în ce situaţie te-ai afla. Pe de altă parte, dacă ar consuma şi mai puţine resurse, ai fi scos din minţi de viteza lentă cu care ar rula aplicaţiile şi probabil l-ai izbi de toţi pereţii.

Aşadar, este nevoie de o balanţă între performanţă şi eficienţă. Din acest motiv se folosesc procesoarele octa-core pe smartphone-uri. 4 nuclee sunt pentru performanţă, celelalte 4 pentru eficienţă. Dacă foloseşti o aplicaţie care necesită multe resurse, procesoarele performante fac toată treaba. Dacă doar trimiţi un SMS, celelalte 4 intră la treabă. Astfel şi bateria ta are parte de o viaţă mai lungă.


Apreciază articolul


Apreciază articolul


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Vladimir

Fotograf. Şi blogger.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.