Salvează-ţi copilul de la îndobitocire

4 min


[dropcap type=”1″]E[/dropcap] clar ca imaginea unui LED TV că cei mai slab înzestraţi din punct de vedere intelectual sunt mai uşor de controlat. Da, proştii. Sunt uşor de manipulat. De asta au succes măruţă, acces direct, cancan şi alte căcaturi care în niciun caz nu sunt destinate oamenilor cu un IQ decent.

Treaba a ajuns destul de serioasă. Suntem mulţi. Unii speră să fim mulţi şi proşti, şi devine din ce în ce mai greu să te lupţi pentru o gândire eficientă când observi cât de puţini fac ceva în sensul ăsta.

Îndobitocirea copiilor

Stai liniştit, nu e vorba de nicio conspiraţie paranoică, ci de o situaţie de fapt, care se va realiza mai devreme sau mai târziu.

În urmă cu vreo doi ani, când tabletele au devenit la modă, autorităţile de la noi s-au gândit să copieze încă ceva de la americani şi să doteze şcolile cu tablete, sugerând că un copil îşi poate dezvolta imaginaţia, logica şi practic ar avea rezultate mai bune, dacă foloseşte tehnologia de mic. Problema e că şi mulţi părinţi au impresia asta. Copiii pot învăţa un milion de chestii noi folosind tableta şi internetul şi chiar îi ajută, să zicem, să-şi dezvolte capacităţile intelectuale, însă educaţia nu are nicio legătură cu asta.

Bineînţeles că tabletele zac într-un dulap, întrucât nu au fost folosite din motive întemeiate: nu este WI-Fi prin şcoală ori profesorii nu ştiu să le folosească. De asemenea, prin afacerea respectivă, unii şi-au băgat şi nişte parale în buzunărele, dar deja întrăm în altă poveste.

Citeşte cărţi!

Neuroştiinţa a demonstrat că omul foloseşte părţi diferite ale creierului atunci când citeşte de pe hârtie faţă de atunci când citeşte de pe un dispozitiv sau de la televizor.

Ştii sentimentul ăla când citeşti o carte şi eşti atât de captivat încât intri în pielea personajului, folosindu-ţi imaginaţia la maxim? Nu? Înseamnă că toată lectura ta se rezumă la aberaţiile lui Radu F. Constantinescu. Şi nu, fată, faptul că citeşti zilnic volume întregi de statusuri semianalfabete pe Facebook, nu se numeşte lectură.

Revenind, dacă ştii la ce mă refer, pentru a ajunge la stadiul respectiv şi a înţelege cu adevărat substraturile, trebuie să citeşti în profunzime. Astfel îţi vei activa corect imaginaţia şi îţi vei dezvolta intelectul.

Nu mă înţelege greşit. Nu spun că tehnologia ne face mai proşti şi nici că internetul e de vină pentru rezultatele copiilor la învăţătură, ci doar că e bine să ai în vedere ca pe viitor, dacă pentru tine e prea târziu, măcar să-ţi îndrumi copilul să pună mâna pe o carte, pentru ca el să nu ajungă fan măruţă  în timp ce ascultă manele şi scrie ca un cocalar, ori ca idealul ei să fie bianca drăguşanu sau vreo altă panaramă.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

4 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. „un copil îşi poate dezvolta imaginaţia, logica şi practic ar avea rezultate mai bune, dacă foloseşte tehnologia de mic. ”

    Da, si nu-i asa ?! Rezultatul se vede pe facebook : poze nud, cu bot de ratza, s.a.m.d…. SLAVITA FIE TEHNOLOGIA !!!