Să oprim pomana din bani publici! Ajutoarele sociale se vor da numai contra muncă în folosul comunităţii

3 min


De câte ori nu te-ai simţit neîndreptăţit când ai văzut cu ochii tăi cazuri concrete de asistaţi sociali care, deşi sunt apţi de muncă, preferă să stea degeaba în baruri?

Bineînţeles, există şi cazuri în care asistaţii sociali chiar au nevoie de banii primiţi de la Primărie, dar nu pot oferi niciun serviciu comunităţii. Până la urmă, autorităţile nu pot rămâne indiferente când vine vorba de românii aflaţi în situaţii dificile.

Ceea ce nu este ok, însă, e faptul că unii care primesc ajutoare din banii publici, deţin maşini, muncesc la negru şi au o atitudine arogantă, afirmând că este dreptul lor să primească acei bani dacă „se încadrează la condiţii„, fără să aibă nicio urmă de decenţă sau bun simţ.

Statul a împărţit doar anul trecut ajutoare sociale de aproape 10 miliarde de lei, pentru aproape 6 milioane de români. 20 la sută s-au acordat ilegal, după cum reiese din controalele făcute la mii de primării. Au fost verificate în jur de 2000 de primării din ţară şi s-a ajuns la această concluzie: 200 de milioane de lei au fost date de primării pe naşpa către asistaţi sociali care nu se încadrau în condiţii!

Un prim pas pentru înlăturarea acestor căpuşe sociale a fost făcut de Consiliul Local al Sectorului 5 din Bucureşti, care a decis să nu mai acorde ajutoare sociale persoanelor apte de muncă decât dacă acestea prestează muncă în folosul comunităţii.

„Primul lucru foarte important e că nu mai acordăm niciun ajutoar social persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în mod legal pe raza Sectorului 5. Şi al doilea lucru foarte important este că toate persoanele capabile de muncă şi care primesc ajutor social, să presteze muncă în folosul comunităţii, dacă nu sunt angajate.

Pentru că mi se pare normal, dacă omul care plăteşte taxe şi impozite te ajută să trăieşti, este normal ca tu, membru al comunităţii, să te integrezi, să oferi, la rândul tău, ceva comunităţii. Nu e nicio ruşine să munceşti, să mături în faţa unei şcoli sau să tai gardul viu, sau să ajuţi copilul să se joace în nişte condiţii mai decente”, a declarat Daniel Florea, primarul Sectorului 5, la finalul şedinţei de consiliu.

Acesta a mai spus consilierilor locali că doreşte astfel să ajute persoanele fără posibilităţi să se reintegreze social şi să îşi recapete stima de sine.

Să sperăm că este un exemplu care va fi preluat de cât mai multe Primării din ţară şi, bineînţeles, să se respecte aceste principii.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Vladimir

Fotograf. Şi blogger.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.