România, pe locul 2 în Europa la consumul de antibiotice. Când nu e bine să ne tratăm cu antibiotice

3 min


De câte ori nu ai auzit că nu este bine să bei antibiotice dacă nu ţi-a prescris un doctor? Şi totuşi, la primul semn de răceală, mulţi dintre noi avem tendinţa de a băga în organism antibiotice, pentru a reveni în formă cât mai repede.

Încă o statistică plasează România într-un top care nu ne face deloc cinste, cum suntem obişnuiţi de altfel.

Suntem pe locul 2 în Europa la consumul de antibiotice, după Grecia, iar autorităţile spun că cele mai multe medicamente sunt luate în afara spitalelor, fără nicio reţetă prescrisă de un medic.

Românii ştiu că antibioticele sunt ceva mai puternice decât pastilele obişnuite şi că nu trebuie să consume alcool cât timp sunt sub tratament. Foarte corect.

Dar de ce nu este recomandat să ne tratăm cu antibiotice după ureche?

Consumul excesiv de antibiotice provoacă apariţia unor bacterii rezistente, imposibil de învins cu tratamentele existente. Cu alte cuvinte, consumând des antibiotice, antrenăm bacteriile, care devin imune la tratament.

Vlad Voiculescu”Prescriptorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: lipsa informaţiilor medicale actualizate, la presiunea familiei sau a pacientului, persuasiunea companiilor farmaceutice, din teama de a nu greşi în minus, de a fi culpabili dacă nu le prescriu.”

Dezvoltarea rezistenţei bacteriilor la antibiotice a determinat creşterea numărului de cazuri cu clostridium, o bacterie ce cauzează iritarea intestinului şi a colonului. Această inflamaţie, denumită „colită”, poate cauza diaree, febră şi crampe abdominale.

Consumul de antibiotice poate duce până la deces

Printre victime se numără pacienţii internaţi cu probleme de sănătate grave, care au suferit intervenţii chirurgicale. Ei sunt trataţi încă de la început cu antibiotice puternice, de teamă că s-ar putea infecta în saloanele din spitalele româneşti.

25 de mii de oameni mor anual în Europa din cauza infecţiilor produse de bacteriile rezistente la antibiotice. Din păcate, fenomenul este răspândit şi în Romania, unde 90% dintre antibiotice sunt consumate în afara spitalului, pacienţii fiind mulţumiţi că au reuşit să facă rost de pastile de calitate, în timp ce farmaciştii consideră că au făcut o faptă bună ajutând o persoană bolnavă.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
1
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Otilia

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.