fbpx

Eşti chiar atât de tare pentru că ai luat bacul?

7 min


Ce ştim noi despre bacalaureat, în afară de faptul că este un examen care trebuie trecut? De ce am ajuns să slăvim atât de mult pe lângă momentul acesta din viaţa unor adolescenţi pe cale să devină adolescenţi cu bac?

Zeci de şcoli postliceale apărute în ultimi 10 ani ca ciupercile după ploaie au ajuns să permită accesul la cursuri fără obligativitatea de a deţine diplomă de bacalaureat.

Acum câţiva ani, autorităţile s-au urcat peste organizatorii acestor examene naţionale, iar dacă până atunci se mai putea face câte o manevră pe bani, de atunci se pare că nu prea se mai poate mişca şi toată lumea s-a panicat. De atunci am început să ne dăm seama ce ţară de proşti suntem.

sursa: citynews.ro

Sunt oameni care au ajuns să se laude prin a scrie pe maşină că au luat bacul ori oameni care se laudă şmechereşte pe facebook că au luat puţin peste nota 1. Oameni rebeli! Fraţilor, aşa o mare problemă a ajuns să fie acest examen?

Să ne imaginăm o situaţie: eşti proaspăt elev de liceu, să zicem că ai habar să vorbeşti limba română cât să te înţelegi cu toţi colegii şi că nu suferi de niciun fel de retard mintal. E adevărat, s-ar putea să ai un nivel de inteligenţă destul de scăzut şi să nu înţelegi mare lucru când profesorii încep să-ţi vorbească de diateze şi funcţii, dar măcar mergi la ore şi mai dai din cap din când în când. La fel de important este să ştii şi să scrii, nu perfect, Doamne fereşte!, dar cât să poţi căuta pe Google „manele noi 2015”. Sunt convinsă că nici nu te atrage în vreun fel ce-ţi predă profesorul, dar dacă auzi, e clar că-ţi mai rămân unele chestii între urechi, mai ales când proful face precizarea că este important pentru bac. Trec şi cei 4 ani de liceu, iar din mila profesorilor ai ajuns să dai şi marele examen de bacalaureat.

Bineînţeles, pe lângă că nu prea te ajută bibilica, nici nu-ţi dai interesul să citeşti ceva pentru bac. Te trezeşti cu foaia de examen în faţă şi, după ce greşeşti numele de vreo două ori, mai îndrăzneşti să ceri o foaie şi în final reuşeşti să completezi datele din chenarul negru. Primeşti subiectele şi te uiţi peste ele, realizând că nu aveai habar că examenul era la română. Oricum, îţi faci curaj şi scrii tot ce ştii. Trece o săptămână şi vin rezultatele. Ai luat 1,1. 1,1, mă! Eşti prost, cum să iei 1,1?! Ajungi acasă, iar maică-ta, care-şi pune toate speranţele în tine, întreabă ce notă ai luat. Cum te simţi?

Pe de altă parte sunt cei foarte bucuroşi că au luat Bacul. Nu că au luat o notă mare, ci doar că l-au trecut.

E o realizare uriaşă să iei bacalaureatul? De ce? Pentru că nu se mai poate copia?!

Aşa am auzit, că supăraţii care au ghinionul de a da acum bacul, sunt absolut revoltaţi de faptul că toţi, absolut toţi cei care au dat bacalaureatul până în 2009 au copiat pe rupte şi e normal să aibă note mari. Ei nu concep că se prea poate să mai existe şi oameni care învaţă pur şi simplu pentru că vor să acumuleze cunoştinţe, că mai sunt şi oameni înzestraţi de natură cu o inteligenţă decentă, iar pentru ei acest bacalaureat este un pârţ.

Practic, elevii realizaţi datorită succesului la examenul de bacalaureat, cei care au trudit mult, care au fost la meditaţii în acest sens, vor constata în scurt timp că bacul ăsta e un moment asemănător cu acela când ajungi să te dezvirginezi cu o curvă. Ai emoţii mari, ştii că trebuie să reuşeşti, iar dacă nu-ţi mor toate celulele când o vezi pe aia dezbrăcată şi reuşeşti s-o f*ţi, crezi că eşti un om realizat: nu mai eşti virgin, ţi-ai deschis un drum, ai pus ceva la CV, mergi cu pieptul mai în faţă, dar în realitate, nu ai rezolvat mare lucru, practic e aceeaşi treabă, doar că data viitoare nu o să mai confunzi vaginul cu buricul.

Nu are rost să facem vreo comparaţie cretină cu sistemele de învăţământ din ţările mai dezvoltate, în care elevii sunt centrul universului, iar profesorii şi programa se pliază pe nevoile şi potenţialul acestora. Nu pentru că nu ar fi oameni capabili să reformeze învăţământul românesc, ci doar pentru că încă nu avem o astfel de mentalitate.

La noi totul se bazează pe concurenţă. Nu contează că în final, un elev mediu ajunge să ştie câte puţin din toate, lucru care nu-l va ajuta la nimic şi-l va împinge spre o viaţă mediocră, în care „mediu” e tot ce poate şi tot ce cere.

Momentan trebuie să continuăm în ritmul acesta greoi, aşteptând momentul schimbării, momentul în care învăţământul va fi altfel.

Despre examenul de bacalaureat se zice că ar fi marele prag către maturitate. Nu pentru că ar fi extraordinar de greu, ci pentru că tu trebuie să fii foarte stresat, să ai foarte mari emoţii şi să simţi satisfacţia aia tâmpă când iei 8. Şi-n loc să fii rezonabil şi să înţelegi că e pur şi simplu normal să iei bacul, şi anormal să nu-l iei, eşti în extaz şi crezi că eşti mai deştept şi harnic decât eşti de fapt. Trist.


Apreciază articolul


Apreciază articolul


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Lisa Roman

Călătoresc. Călătoresc mereu. Nu stau niciodată.

8 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    1. Caută te rog în DEx cuvântul ăla „frustrat”, apoi întoarce-te aici şi mai spune o dată despre autoare că e „frustrat” 🙂 #analphabet

  1. Am avut media 9.60 la bac…si DA,mi-am scris pe masina „AM LUAT BACUL”…e vreo problema in asta?Chiar ati ajuns sa fiti atat de frustrati si sa va legati de orice? Multi din cei care au facut asta,au facut-o in gluma,nu pentru ca sunt „smecheri”. Hal de tara…din cauza asta suntem unde suntem si tot din cauza asta am decis sa studiez in strainatate. Voi,autorii acestui articol si restul…voi va incadrati in categoria „smecheri” de care vorbiti.Uitati cand erati in aceeasi postura,ca da…era in momentul acela cel mai important lucru si un motiv de mandrie…cu toate ca e un rahat de examen.
    Tu,autorule,banuiesc ca ai fost geniu’,ai luat 10 la bac si daca atunci a fost un chilipir…acum nici nu mai vorbesc…iti pierzi timpul scriind pe un blog de superior ce ai fost fata de noi astia mediocri

  2. Am luat bac-ul din a 2 a incercare in 2013. Sincer sa fiu nu m-am simtit cu nimic mai inteligent dupa ce l-am luat. Am intrat si la facultatea de stiinte politice. Sincer sa fiu mai mult inveti din viata decat la facultate. Singurul avantaj e ca esti vazut mai bine in rest nu te ajuta cu nimic. Sincer sa fiu degeaba ai facultate daca nu citesti macar o carte pe an :))