Se spune că râsul este benefic pentru oameni.

„Am murit de râs” – este o expresie pe care o folosim în mod curent, fără să ne gândim la sensul său propriu.

Dar nu în absolut toate cazurile. Unori râsul poate avea urmări nocive pentru sănătate şi, oricât de ciudat ar părea, poate duce, în unele cazuri rare, chiar la deces.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la City Hospital Birmingham, Marea Britanie, care au analizat cercetări şi rapoarte asupra unor cazuri medicale, înregistrate între aniii 1946 şi 2013 şi în care era implicat râsul.

Analizând datele, cercetătorii au descoperit numeroase dovezi că râsul este, într-adevăr benefic pentru sănătate, în cazul marii majorităţi a oamenilor.

Printre beneficii se numără îmbunătăţirea funcţionării vaselor de sânge şi reducerea rigidităţii arterelor (care constituie un factor de risc pentru apariţia unor probleme cardiace, precum atacul de cord).

Un alt studiu arăta că persoanele care râd cu uşurinţă prezintă un risc mai redus de apariţie a bolii coronariene.

Contrar zicalei, râsul nu îngraşă, dimpotrivă; un studiu din 2006 sugerează că 10-15 minute de râs sănătos în fiecare zi ard până la 40 de calorii.

Un alt studiu, din anul 2007, arată că râsul măreşte toleranţa la durere a oamenilor. Acest efect este atribuit de oamenii de ştiinţă eliberării de endorfine, substanţe secretate de organism şi care au efecte calmante.

poti sa mori de ras

Poţi să mori de râs?

Răspunsul este DA. Este posibil să mori de râs.

În unele cazuri rare, mai ales când e vorba despre persoane cu anumite predispoziţii sau afecţiuni, râsul poate fi fatal, conform unui studiu al BMJ.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi din Biblie, despre care nu ştiai că există

Cauze medicale, care pot determina moartea de prea mult râs:

• accidentul vascular cerebral;
• infarct miocardic;
• ruperea de anevrisme cerebrale;
• strangularea unei hernii;
• plămâni colabați (pneumotorax);
• asfixiere.

Printre altele, este citat cazul unei femei ce avea o afecţiune congenitală a inimii (un orificiu care permitea comunicarea între cele două atrii ale inimii) şi care a suferit un accident vascular cerebral după ce râsese dezlănţuit vreme de 3 minute.

O altă femeie, care suferea de o aritmie gravă, a murit după un episod de râs intens.

Râsul puternic poate determina pierderea cunoştinţei.

De asemenea, poate să favorizeze rupturi ale inimii ori a ale esofagului, poate duce la dislocarea mandibulei, poate declanşa o criză de astm şi poate cauza incontinenţă urinară ori apariţia unor hernii abdominale.

Acest studiu contrazice convingerea larg răspândită că râsul nu poate fi altfel decât benefic. Deşi este realmente bun pentru sănătate, râsul poate, în cazuri izolate, să se dovedească dăunător.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele