Nu cumva şi mortul e de vină?


Deşi nu aveam intenţia să comentez nefericitul eveniment care e difuzat în disperare la tv în această perioadă, respectiv accidentul aviatic din Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, m-am hotărât să scriu despre o polemică, doar aşa, pentru a face deştepţii să se certe.

accident apuseni

În numele spiritului de turmă care caracterizează acest popor, după aflarea veştii despre cumplitul accident şi mai ales după ce au trecut cele 6 ore până la finalizarea misiunii de salvare, toată lumea, mânată de furia hienelor din presă, a început să arunce cu căcat în autorităţi şi să-şi dea cu părerea despre incompetenţa celor care ne conduc. Am tot zis şi repet: voi i-aţi ales, voi le-aţi pus frâiele puterii în mâini şi v-aţi bucurat orbeşte după câştigarea alegerilor, dar nu există ocazie în care să nu se exprime nemulţumirea şi dispreţul faţă de hoţii care sunt la putere. De parcă au ajuns singuri acolo. Şi de parcă este nevoie de tot felul de întâmplări teribile care să le arate adevărata faţă. Ei bine, îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar sunt la fel de competenţi şi când nu se întâmplă astfel de catastrofe.

Timp mediu 112 – 15 minute

Bun, am căzut de acord că autorităţile sunt de vină pentru timpul mare de intervenţie într-o misiune de salvare. Un timp mediu ar fi undeva între 15-20 de minute, deci cele peste 360 de minute în care a fost identificat locul prăbuşirii sunt inacceptabile, fiind vorba chiar şi de o zonă muntoasă, împădurită.

Dar de condiţiile meteorologice şi de starea aparatului de zbor, care era un fel de Dacia 1300, nu trebuie să ţină cont şi cel care urmează să piloteze avionul, în speţă pilotul Adrian Iovan? Acum veţi zice că nu avea de ales, întrucât astea-s ordinele iar el trebuia să zboare până la destinaţie şi că nu şi-ar fi permis să comenteze ceva, deoarece ăsta e mersul la noi în ţară: zbori cu avionul sau zbori de tot. Vă dau dreptate şi de acestă dată.

A fost decizia comandantului de a continua zborul

Acum că a decolat şi a urcat între nori, bănuiesc că un pilot cu experienţa lui Adrian Iovan trebuia să observe sau să ştie că în momentul intrării în frontul atmosferic cu umiditate, la temperaturi scăzute, se formează givrajul (strat de gheaţă sau de chiciură). Acest fenomen este „cumulativ şi nu instantaneu”, după cum a declarat prodecanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, conf. dr. Octavian Thor Pleter. Acesta este de părere că „pilotul comandant poartă întreaga răspundere a accidentului în sine” şi nu este de acord cu decizia comandantului de a continua zborul pe traiectul planificat: „decizia normală în acest caz ar fi fost un viraj de 180 de grade pentru a ieşi cât mai repede din frontul atmosferic în care intrase şi aterizarea la cel mai apropiat aeroport neafectat de frontul atmosferic, în acel caz Sibiu”.

Declaraţiile Lui Octavian Thor Pleter au stârnit reacţii pe net, cei mai mulţi comentând la adresa persoanei sale, fiind supăraţi că e vorbit mortul de rău, însă nimeni nu a îndrăznit să aducă contraargumente discursului său tehnic.

Are Adrian Iovan partea sa de vină sau doar autorităţile sunt responsabile pentru producerea nenorocirii?

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF

9 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. am vazut si eu raportul…teoretic are partea lui de vina dar ce putea sa faca daca asa i s-a spus? stim cu totii cum sunt sefii

  2. vina apartine autoritatilr, misiunea de salvare e una, ce a facut pilotul e alta adica indiferent de cauza ei trebuiau sa fie salvati.

  3. Vinovat este sigur ciobanul Ghitza care se tine de poze cu oile si nu are grija de turma. Cred ca si Otilia impartaseste aceasta parere

  4. In Dacia moartea este amuzanta. Iovan a fost un tip vesel si rebel. Asta era melodia lui preferata
    http://www.youtube.com/watch?v=PdYGWrxJqG8
    Ghitza este ca si Pacala;Tandala;Canutza Om Sucit;Bula…..Bideu,Ciocul Mic;Succesuri;Tonta,un personaj din popor pe care lumea da vina atunci cand nu are o explicatie logica . Eu inteleg sa te superi pe Premier care s-a dus la shpritz cu hoarda de ziaristi in timp ce aia isi dateau duhul, nu pe mine. Totul este comic aici,pana si moartea. Unii au impresia ca sunt pe un joc de calculator pe care-l reiau dupa ce personajul principal moare. Cu Otilia am glumit. Se aprinde repede dar este fata buna

Sigur o să-ţi placă

Din categoria Actualitate

Nu rata: