Motivele pentru care Kim Jong-Un şi-a dat unchiul la câini

4 min


kim jong un unchiul sauDupă ce luna trecută am aflat că marele dictator al Coreei de Nord, Kim Jong-Un şi-a condamnat unchiul la moarte, acuzându-l de trădare, presa, nu doar cea de la noi – despre care avem o părere nu tocmai bună, ci la nivel mondial, a vehiculat o ştire lansată de un trust media din China despre modul în care a avut loc execuţia.

Astfel, pe toate site-urile de ştiri s-a răspândit vestea că unchiul dictatorului, Jang Song-thaek, împreună cu cinci consilieri ai săi ar fi fost sfâşiaţi de o haită de 120 de câini înfometaţi, chiar sub privirile marelui dictator şi ale 300 de  oficiali.

Deşi afirmaţia nu poate fi verificată, mulţi tind să creadă acest lucru şi n-ar fi mare chestie să fie şi adevărată. Liderul nord-coreean, cu o moacă de porcuşor şi cu o freză de specialist în manele, este renumit pentru cretinismul de care a dat dovadă după ce a ajuns conducător suprem în urma morţii tatălui său, Kim Jong-Il, în 2011.

Dar de ce recurge porcuşorul la astfel de gesturi?

Sistemul nord-coreean, unul din puţinele regimuri dictatoriale care mai funcţionează în prezent, este construit de aşa natură încât acţiunile care nouă ne par teribile, lor să li se pară aproape normale. Iar dacă Kim Jong-Un nu ar recurge la astfel de gesturi, pentru a-şi demonstra forţa şi a se impune în faţa celorlalţi, cel mai probabil el ar fi cel care ar ajunge la câini.

Din acest motiv, la aşa-zisa execuţie cu câini au fost puşi să asiste cei 300 de oficiali, ca aceştia să vadă cu ochii lor ce păţesc cei care nu-i respectă ordinele, ori îndrăznesc să-i pună cuvântul la îndoială. Că doar e lider suprem. Porcuşorul.

Practic, dacă Kim Jong-Un doreşte să mai rămână la comandă, acesta este singurul mod prin care se poate impune într-o ţară în care civilizaţia nu a pătruns. Dictatorul nu este străin de cum funcţionează democraţia în vest, el studiind în Elveţia, şi ştie că ar scăpa situaţia de sub control dacă s-ar schimba pentru o clipă forma de guvernare (bineînţeles, porcuşorul nu a fost un student eminent, foştii colegi povestind despre el că era chiar prostuţ, nu vorbea o boabă de engleză, nu trecea niciun examen şi era obsedat de baschet şi jocuri video).

Cum ar reacţiona populaţia nord-coreeană dacă ar şti ce înseamnă democraţia?

Populaţia Coreei de Nord a fost închisă atât de mult timp şi i s-au băgat în cap atâtea tâmpenii, neavând acces la informaţii, încât este foarte probabil să nu se poată adapta într-o perioadă scurtă la o altă formă de guvernare.

În fine, poate porcuşorul manelist are o scuză pentru acţiunile sale, dar nu cred că ideologia înapoiată a Coreei de Nord are vreun motiv pentru care funcţionează în secolul 21.

____________________________________

Nu uitaţi de concursul Comentatorul Lunii!


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

4 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.