Glorie învățământului apus

6 min


Cât urăsc emisiunea „Românii au talent”! Pot să mă leg necondiționat și de „Masterchef”, sau de „Factor X”, sau de „Noră pentru mama”, toate fac parte din aceeași categorie inestetic de devalorizantă, mult mai inteligent fiind actul de a privi un taburet. 

subiecte_limba_si_literatura_romana_bacalaureat_2011_82466300

Toate sunt emisiuni de import ca și sărbători precum Valentine’s Day sau Halloween. Ai noștri nu sunt în stare să creeze un căcat zburător și sa zică:  „Uite, bă, ăla e căcatul zburător făcut de noi!”. Au făcut românii căcați zburători acum multă vreme, pionierul Traian Vuia pe la 1900. Căcați care, pare-se , în ziua de azi dispar ca măgaru-n ceață prin sudul Asiei. Na probă de secol XXI în plină evoluție tehnică. Vorbeam de emisiuni. Sunt manipulări ale media care au rol de legumizare în masă și de producere a banilor de pe urma prostimii spectatoare. Cu toate astea oamenii privesc nestingheriți la cutiuța aia nenorocită, mulțumiți ca există si un dram de amuzament livrat laolalta cu cretinismele. Împins de curiozitate am aruncat si eu un ochi aleator. Să-mi zică și mie cineva dacă mastodoanta de Sexy Moroșanca e femeie sau bărbat. Adica poate fi și mastodont, cine știe? A mai și trecut mai departe. Huooo!

Nici măcar nu voiam să dezbat lucruri atât de insipide, dar m-a luat valul. Sunt alergic la media servită ieftin pentru categoriile inferioare.

Să nu mă abat. Avem tot ce ne trebuie în acești 238.391 km2   românești. Avem, așadar, teritoriu, avem un stat, avem organe  de conducere, avem tot ce vrem ca să putem conviețui ca o țară civilizată. Avem instituții și printre ele avem și invățământul. Frumoasă țărișoară, păcat ca e locuită. Revin, avem învățământ. Mai contează că e la pământ? Important e că există. Singurul lucru pe care ajungi să-l apreciezi este că măcar e gratuit si că, cu chiu cu vai, intrăm și noi in rândul civilizaților datorită Constituției.

Zilele trecute s-a dat un rând de simulări ca să vadă profesorii și organele superioare aferente cam pe unde se situeaza elevii care urmează să dea probe de absolvire peste câteva luni – BAC, gen.  Ce să vezi? Rezultate dezastruoase, din nou, iar lumea este panicată până peste cap. Să ne mai întrebăm unde merge învațământul românesc? Încotro ne îndreptăm ca popor? Ei bine, sunt două opțiuni. Fie ne panicăm în fiecare an și ne mirăm de prostia ăstora, fie ne resemnăm, precum iarna. Noi știm că, deși prognozele meteo vin cu coduri roșii și portocalii cu minim o saptămână înainte, autoritațile oricum vor fi luate prin surprindere când va ninge. Așa și aici, noi știm deja că ăştia care vin din urmă sunt proști ca noaptea. Sunt ăia care dau în cap părinților dacă nu le cumpără Iphone 5s. Că deh, „colegu’ deja are iPhone 5s de trei zile. Vrei să mă fac de râs cu mult mai jalnicul meu iPhone 5c???”. Pentru ce să ne mai punem întrebări? O luăm ca atare, până la urmă trebuie să mai și prășească cineva că doar avem o țară medie ca întindere.

Sau poate e doar o viziune greşită pe care noi toți o avem asupra lor. Probabil că ei sunt inteligenți dar își conserva energiile pentru că în ziua de azi nu mai e ce era odată. Ai carte, n-ai parte. Poate au observat că treci prin școli 17-19 ani ca să ajungi să lucrezi ca ambalator de şaorma cu de toate. Ei poate au văzut totul și de-asta nu mai dau pe spate cu învățatul. Nu mai există motivație, nu mai e nimic. Pe profesori nu prea se poate da vina. Ei sunt plătiți de stat cu sume modice ca să mănânce rahat în fața a 30 de elevi 6-10 ore/zi și o fac de frică, lipsiți de orice urma de moralitate.  Ce rost are să iti stresezi creierul dacă tot afacerea moștenită de la tăticu’ o sa aducă bani? Iar dacă nu există afacere, nu-i bai, vesticii abia asteaptă forța de muncă ieftină.

Ca întotdeauna, cifrele nu ne fac deloc cinste. Mai rău de atât, însă, este doar faptul că nici măcar practicile nu ne fac cinste. Mai contează încă o categorie la care să fim codașii Europei? Eu aş zice că nu, voi ce ziceţi?


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Iacov Ionut

Un simplu om

4 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Multumim Bucur , sunt niste puncte de vedere considerand ca intrebarile nu au fost retorice. Raspunsurile le cam stim cu totii din pacate./ Norocul meu ca nu ma omor cu politica prea mult. Imi raman chiar si asa destule lucruri „de injurat”. Astia vad multe, numai ca nu stiu cat au trait ei in adevaratele conditii pe care le ofera statul asta. Romania a dat oricum o teapa Europei cu intrarea in UE, chit ca avem de platit taxe europene cu salarii romanesti, mai exista si niste drepturi cam nemeritate pentru noi. Plus bani garla primiti de la ei pentru diverse proiecte. Daca le-o dam si cu Schengen, chiar ne-am scos. Lider regional ? Pai ungurii si ucrainienii deja sunt cam peste noi de oriunde te-ai uita. Pretentiile astea sunt doar in capul lor inzestrat cu ochelari de cal.