Despre ştirea cu 1 milion de banane infestate cu HIV, pe care site-urile cretine au răspândit-o eronat

3 min


Există foarte multe surse de informaţii pe internet. Enorm de multe. De aceea, trebuie să verifici o ştire, în special dacă este mai sensibilă, consultând mai multe surse, pentru a-ţi forma o idee despre adevăr.

Bineînţeles, treaba cu verificatul mai multor surse este a jurnaliştilor, care trebuie să fie convinşi că ceea ce prezintă cititorului ca ştire sau informaţie de ultimă oră, reflectă realitatea. Însă în puţine cazuri avem de a face cu jurnalişti când răsfoim internetul. Această afirmaţie este valabilă şi când vine vorba de site-uri foarte accesate, ale căror informaţii oamenii tind să le creadă, bazându-se doar pe renume şi mai puţin pe ceea ce le spune gândirea lor, pentru că nu se obosesc să treacă prin filtrul propriei minţi informaţiile pe care le citesc. De exemplu, cum au spus retardaţii ăştia, că a început Al Treilea Război Mondial.

Un alt exemplu este ştirea conform căreia 1 milion de banane injectate cu virusul HIV ar fi ajuns pe pieţele din Europa şi în curând se va isca o mare epidemie în care vom crăpa cu toţii.

Ştirea a fost răspândită de multe site-uri, printre care şi cyd.ro. Din obişnuinţă, oamenii au copiat-o de pe la alţii care nu dau doi bani pe corectitudinea informaţiilor pe care le oferă (healthy-romania.ro, danandronic.ro etc.), dezinformând o grămadă de cititori (din câte se pare, articolul a avut peste 100.000 de accesări doar acolo).

Virusul HIV nu rezistă în mediul ambiant

Bineînţeles, la o simplă căutare distanţă, idioţii care au dat ştirea mai departe – unii cu bună ştiinţă că este o imbecilitate, alţii din prostie pură, puteau afla că informaţia este falsă. Mai mult decât atât, virusul HIV nu este un virus rezistent la mediul ambiant, cu alte cuvinte, nu poate exista prea mult timp în afara unui organism viu.

Sfaturi pentru a naviga sănătos în mediul online

  • Înainte să iei de bună o informaţie, verific-o la mai multe surse pe care le consideri de încredere;
  • Evită site-urile care răspândesc, în goana după vizitatori, ştiri false sau care pun titluri exagerate;
  • Sfătuieşte-ţi prietenii să facă acelaşi lucru, iar apoi poate vom avea parte de site-uri care să ofere informaţii de încredere, verificate în prealabil.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
1
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
1
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
1
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.