Sunt şanse destul de mari ca, la un moment dat, să fi făcut o afirmaţie nedorită.

Atunci, superstiţiosul din tine s-a trezit brusc, cu scopul clar de a salva situaţia.

Dintr-un reflex necontrolat, ai bătut rapid de trei ori în lemn, doar-doar s-o fi anulat blestemul care urma a se abate asupra ta.

Desigur, este posibil să fi adresat sau să-ţi fi fost adresat un ferm şi salvator „bate în lemn!”, în anumite împrejurări, pentru ca o situaţie nasoală să fie evitată.

Dar, de ce bat oamenii in lemn când vor să se ferească de probleme?

De ce bat oamenii în lemn când spun o prostie?

Nu se cunoaşte cu certitudine când a apărut acest obicei însă există mai multe teorii cu privire la acest mod de a îndepărta problemele.

Una dintre aceste teorii spune că obiceiul datează încă din Antichitate, fiind întâlnit la majoritatea culturilor păgâne.

În aceste comunităţi precreştine, exista credinţa că spiritele naturii locuiesc în interiorul arborilor. Acest lucru a făcut ca arborii să fie veneraţi şi incluşi într-o mulţime de ritualuri.

Se credea că cel care bate în scoarţa copacului cere ajutorul spiritului care locuieşte în el şi beneficiază de protecţie.

Practic, oamenii se închinau la copaci.

În Asia, bătutul în lemn era un mesaj transmis zeilor pentru ca aceştia să-l protejeze pe stăpânul unei case îndestulate de invidia oamenilor capabili să-i distrugă bunăstarea.

În Irlanda oamenii considerau că astfel pot aduce mulţumiri spiriduşilor pentru norocul de a nu fi atinşi de răspândirea răului.

Publicitate

În alte credinţe păgâne, credincioşii se rugau la copac, precum la o icoană.

• CITEŞTE ŞI:  Afacerea Ioanid: marele jaf comunist din anul 1959. Şase tâlhari au furat 1,6 mil. de lei

Pentru ei, copacul era sacru, pentru că putea creşte singur, se înălţa fără să-l ude cineva la rădăcină şi ajungea să domine oamenii aflaţi la baza sa.

Copacul era zeul suprem.

A bate în lemnul copacului era un mod de comunicare cu zeii, de a transimte o rugă. Iar dacă zeii nu voiau să le-o asculte, atunci credeau că aceştia vor transmite tot prin copac furia lor.

Ea se va dezlănţui pe vreme de furtună, prin intermediul fulgerelor.

Astfel, în timp, a bate în scoarţa unui copac a devenit similară cu exprimarea recunoştinţei pentru norocul de a nu fi picat pradă unei boli sau nenorociri.

De asemenea, era şi un mod de a recunoaşte puterea spiritelor de a proteja oamenii şi de a le îndupleca să nu-şi schimbe influenţa benefică.



O altă teorie spune că această practică pagână a fost transformată de creştini într-un mod de a invoca protecţia divină.

Lemnul atins reprezentând în acest caz crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Aşadar, indiferent de motivul pentru care baţi în lemn atunci când vrei să scapi de necazuri, dacă tu crezi că te ajută, bate! Nu ai nimic de pierdut.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele