Dacă prostia nu e o scuză pentru a comite crime, de ce nu se predă legislaţie în şcoli?

4 min


Cu siguranţă şcoala e folositoare la un anumit nivel. Nu pentru că toate chestiile pe care le înveţi te vor ajuta vreodată la ceva – căci ştim cu toţii că nu e aşa, ci pentru că te ajută să-ţi dezvolţi capacitatea de învăţare, pentru ca mai târziu să te descurci într-o societate în care totul se bazează pe diplome şi note. De aici vine şi reacţia tâmpită a unora dintre părinţi, care tind să-i acuze pe profesori de rezultatele slabe ale copiilor lor.

Gramatica limbii române, studiată încă din primele clase, chiar este foarte importantă pentru dezvoltarea individului. La fel şi matematica. La fel şi alte obiecte, într-o oarecare măsură.

Acum nu ştiu cât te va ajuta muzica sau desenul dacă nu urmezi o şcoală de profil, dar dacă stai să te gândeşti bine, sigur găseşti explicaţii pertinente, mai degrabă cazuistice.Totuşi, nimeni nu s-a gândit că poate elevii mai au nevoie în şcoală şi de informaţii de care se vor folosi în mod practic, mai devreme sau mai târziu. Bine, există educaţia civică, predată în clasele mici, dar oamenii au nevoie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile într-un moment în care au capacitatea să le şi înţeleagă.

Aşadar, de ce nu se predă puţină legislaţie în şcoli?

Ai putea spune că un om cu o inteligenţă decentă ar trebui să aibă habar de câteva legi mai importante, care trimit băieţii răi la puşcărie, pentru infracţiuni mai frecvente, legate de violenţă, furt, droguri, corupţie. Aşa şi este, căci nu vei auzi niciodată de la un om care i-a crăpat capul altuia cu un par: „Îmi pare rău, domnule poliţist, nu ştiam că nu am voie să fac asta”. 

Dar nu la asta mă refer. Ci la câteva explicaţii simple, privind limitele dintre o contravenţie şi o infracţiune, privind normele de convieţuire socială sau cum îţi poate afecta viitorul dacă te apuci să faci prostii care se vor dovedi a fi prevăzute de Codul penal.

Poate ar trebui să le fie explicate copiilor din timp drepturile şi obligaţiile care le revin ca cetăţeni. Poate ar fi ok să le explici din timp că nu eşti tare dacă înjuri şi loveşti oameni, ori dacă furi sau bei când conduci, căci există şi urmări, care pot fi destul de grave. Chestii simple, de care se vor lovi inevitabil, direct sau indirect. Nu zic că nu e ok ca omuleţii să ştie de ce e ilegal să faci trafic de păsări exotice şi care e pedeapsa dacă transporţi în chiloţi căluţi de mare, dar nu cred că ar fi relevant pentru dezvoltarea lor.

Astfel, copiii vor creşte cu ideea că e rău să faci ceva prevăzut de lege şi că vei fi sancţionat pentru faptele tale. Acum nu zic că asta ar schimba totul, dar măcar copiii vor şti câte ceva dintr-o sursă mai de încredere decât abjecţiile infecte promovate în mod eronat de emisiunile tabloide. Poate ar şti şi că nu e bine să violezi o fată. Zic şi eu.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Vladimir

Fotograf. Şi blogger.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.