Cum sunt păcăliţi românii de mitul Arsenie Boca

3 min


Probabil că nu există credincios convins care, într-un moment de cumpănă, să nu fi luat în calcul măcar un drum la mormântul lui Arsenie Boca, pentru un mic ajutor din partea duhovnicului. Doar că trebuie să ai mare grijă, căci s-ar putea să iei şi bătaie de la vreun credincios, dacă îndrăzneşti să te bagi în faţa lui.

Din acest motiv, unii oameni s-au gândit la afaceri prospere. De exemplu, editorii de carte religioasă speculează din plin mitologia din jurul lui Arsenie Boca şi fac milioane de euro anual din vânzarea de titluri care, spun ei, au legătură cu Sfântul Ardealului. Multe cărţi aflate pe rafturi nu au, în realitate, nicio legătură cu Arsenie Boca.

Numele Arsenie Boca vinde bine, iar asta se vede în ofertele editurilor din România. O simplă căutare după numele părintelui de la Prislop are ca rezultat nu mai puţin de 63 de titluri.

Editura care deţine drepturile de autor pentru aceste titluri vinde cărţile la preţuri pe care puţini credincioşi şi le pot permite, 110 lei bucata.Cum fenomenul Arsenie Boca creşte de la an la an, edituri mai mici au scos pe piaţă o mulţime de cărţi cu citate atribuite duhovnicului, iar preţurile sunt mult mai mici: între 2 şi 15 lei. Piaţa de carte bisericească aduce profit de aproximativ 20 de milioane de euro pe an, iar titlurile care au o legătură directă sau indirectă cu Arsenie Boca reprezintă aproape 30% din piaţă.

De asemenea, sunt convins că ai auzit de icoane cu Sfântul, care plâng neîncetat şi care, după cum afirmă unii, ar face minuni. Oamenii, în încercarea lor disperată de a căuta ajutor oriunde aud că s-ar face minuni, au dat năvala ultima dată la Vaslui, într-un sat, să vadă cum plânge icoana, în speranţa că vor putea obţine vreo lacrimă sfântă.

O altă sursă importantă de venit de pe urma părintelui Arsenie Boca o reprezintă cerşetoria. Bănuiesc că ţi-ai dat seama, dar este şi destul de logic, că în locuri aglomerate unde se adună oameni care ar face orice pentru puţin ajutor divin, e clar că poţi face bani frumoşi dacă scoţi handicapul la vedere, ori cari un copil după tine şi apelezi la bunătatea oamenilor.

Crede, dar nu te face de râs!


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

9 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Sunteți niște cretini sa spuneți așa ceva. Dacă ar fi sa o iei așa sunteți și niște ipocriți pentru ca același lucru faceți și voi nu aveți alte știri și începeți sa vorbiți despre sfinți și problemele bisericești . Fac 20 de miloane de euro ? Asta îi cel mai important ? Cat face biserica ? Dacă inloc sa va intereseze câți bani face biserica din cărți, ati căuta informații precise despre părintele Arsenie Boca v-ati căi toată viața pentru ce a-ti scris aici .

 2. Da mai, toti sunt destepti peste noapte! Incredibil chiar ai descoperit mitul. Felicitari! Lista profitorilor continua cu blogarasii care se dau si ei cu presupusul. Care mit tinere? In general in lumea asta exista o multime de lucruri inexplicabile din punct de vedere stiintific iar tu micul einstein fara nicio informare sau studiu pui etichete. E ca si cand ai spune dacii sunt un mit, dar tu nu ai deschis niciodata o carte de istorie, nu ai citit niciodata despre dovezile arheologice. Deci tu care scrii un articol sa te citeasca lumea, ca sa castigi si tu de-o ciorba esti tot un speculant si profitor.

  1. Băi boule, în general nu mi-aş pierde timpul cu un cretin spălat pe creier, dar întâmplarea face să fi deschis mai multe cărţi de istorie decât tot neamul tău de giboni îndoctrinaţi. Doar atât, voiam să-ţi zic asta. Fără niciun motiv. Şi pentru că eşti bou, că zici de mine că pun etichete, dar tu tocmai asta ai făcut. Boule.

   1. Asta da demn raspuns de un intelectual! pardon ..pseudo!
    Stimabile….ION POPESCU….dupa ce am cautat si am cautat prin cele biblioteci….am citit , rascitit si recitit unele carti,documente si alte cele …am ajuns la o concluzie extraordinara: CAT DE PROST SI DE MIC POT SA FIU ! SI IMI DAU SEAMA DE ACEST LUCRU ORI DE CATE ORI MAI TERMIN O CARTE, UN DOCUMENTAR,ETC…poate ca n-am inteles eu bine …menirea asta a invataturii, dar sigur matale n-ai inteles nimic din viata aceasta, in ciuda cartilor pe care le-ai citit!
    Pe de alta parte am incercat sa ma pun si in pielea matale…..sa-nteleg ca scrii ptr o paine, pentru un ban……nimic rau in asta. Raul vine cand te-apuci sa bagi zazanie intre oameni ,chiar si prin condeiul matale,si incerci sa denaturezi credinta , sa induci indoiala! Se poate spune ca …. iei Numele Domnului in batjocura…..si asta nu e prea indicat! Recomandare….trece macar odata cu vederea peste PSALMII lui David. Poate o sa maia ai timp sa-ti rascumperi o parte din greselile facute in aceasta viata.

 3. Arsenie Boca nu este un mit.Daca alti vor sa profite de pe viata/moartea cuiva,asta-i alta problema.

  Articolul era bun daca s-ar fi numit ” Cum pacaleste biserica norodul” (sau ceva de genu).

 4. UN ARTICOL OFF TOPIC! BAZAT PE FRUSTAREA UNUI IMPOTENT MENTAL CARE NU CUNOASTE SENSURILE CUVINTELOR PE CARE LE UTILIZEAZA! CUM SE ZICE IN POPOR…HARTIA SUPORTA MULTE!
  INTREBARE – POATE RETORICA (MAI MULT CA SIGUR) TOT UN MIT ESTE SI CUMPAREA MANUALELOR SCOLARE-INUTILE DE ALTFEL IN ZIUA DE AZI?
  SAU TOT O EXCROCHERIE ESTE SI CITITUL! CAM ASTA SE -NTELEGE DIN ARTICOLUL ACESTUI …PSEUDO PUBLICIST!
  stimabile…pune mana pe carte si citeste! poti sa-ncepi si cu una din cartile Lui Arsenie Boca , sigur te-ar ajuta mai mult decat gandidu-te cum sa dai lovitura financiara scriind nimic despre orice,pentru a-ti satisface vreun vis erotic izvorat dintr-o emisiune mondena.