5 moduri nebuneşti în care se distrau oamenii, înainte de existenţa internetului şi a televiziunii

11 min


3. Amintiri cu Raze X

În anul 1895, fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen a făcut o descoperire care urma să revoluţioneze lumea medicală: radiaţiile X. Sau Raze X, cum le ştim cu toţii.

În prezent, aceste raze X stârnesc sentimente nasoale, pentru legătura firească ce o fac cu spitalele şi, implicit, cu vreo afecţiune medicală.

Cu toate acestea, la început, oamenii erau fascinaţi de faptul că-şi pot vedea scheletul.

Şi numele futuristic şi plin de mister – Raze X, a prins bine la public, oamenii fiind de-a dreptul înnebuniţi de noua tehnologie.

Fiind o tehnologie destul de ieftină, aparatele cu raze X au apărut în cele mai dubioase locuri.

La festivaluri sau chiar pe străzi, erau „artişti” care, pentru un bănuţ, le arătau oamenilor structura osoasă din diferite părţi ale corpului, lucru care era de-a dreptul fascinant.

În anii ’20, un dispozitiv denumit „pedoscop”, putea fi găsit în toate magazinele de îmbrăcăminte cu pretenţii.

Acest aparat prezenta, cu ajutorul razelor X, structura oasoasă a picioarelor atunci când probau noile perechi de încălţăminte. Astfel, oamenii se asigurau că îşi cumpărau mărimea potrivită.

4. Execuţiile publice

Probabil ai văzut în filme reacţiile oamenilor la execuţiile publice. Era ca un spectacol macabru, cu strigăte, fie de disperare, fie de ură la adresa celor care urmau să fie executaţi.

De-a lungul istoriei, fiecare ţară din lume a permis execuţiile publice la un moment dat.

La eveniment putea participa oricine, de la regi până la copii. Iar acest lucru face ca execuţiile publice să reprezinte unul dintre cele mai asistate tipuri de evenimente din lume.

Mulţimile de oameni care se adunau la astfel de execuţii – mai ales dacă cel condamnat era celebru, erau imense.

Execuţia unui pastor protestant în Paris, în anul 1746, a strâns cel puţin 40.000 de oameni. Condamnarea unui bărbat şi a unei femei în Londra, în 1849, care au ucis împreună o persoană, a strâns peste 50.000 de oameni. Cea mai mare audienţă înregistrată în Anglia, în anul 1824, la execuţia unul falsificator, când s-au adunat în jur de 100.000 de oameni.

Publicitate

Deşi scopul unei astfel de execuţii era de a atrage atenţia şi a oferi o lecţie oamenilor şi celor predispuşi la comiterea de fapte ilegale, în realitate era o formă de divertisment.

Execuţiile puteau dura ore întregi, iar în cadrul lor mai aveau loc diverse prelegeri.

5. Selfie-urile

Deşi în ultimii ani a fost o adevărată nebunie cu moda selfie-urilor, oamenii comportându-se ca şi cum ar fi descoperit un nou leac pentru o boală incurabilă, lucrurile nu stau tocmai aşa.

Dar ştim că moda revine, aşa că le dăm puţin credit.

Deşi la finalul anilor 1800 existau deja diferite modele de cabine fotografice, acestea nu produceau cele mai reuşite imagini.

Totul s-a schimbat când un imigrant rus, pe nume Anatol Josepho, a intrat în afacere. După ce a învăţat secretele camerelor de fotografiat în Europa, rusul s-a specializat la Hollywood, unde a învăţat la perfecţie ce înseamnă fotografia.

Ulterior, Anatol s-a mutat la New York. Acolo a reuşit să împrumute suma de 11.000$ (o adevărată avere pe atunci), bani cu care şi-a construit o cabină foto.

Fotografiile realizate erau uimitoare, cu o claritate superioară faţă de ce era pe piaţă, fapt care a stârnit interesul oamenilor. Mai ales că îşi puteau face signuri fotografiile.

Afiş promoţional cu o cabină pentru selfie-uri
Afiş promoţional cu o cabină pentru selfie-uri

Anatol şi-a deschis un studio pe Broadway, iar oamenii plăteau 25 de cenţi pentru a-şi face un selfie.

Succesul a fost uriaş!

Cozile la intrarea în studio erau interminabile. Circa 7.500 de oameni îşi făceau zilnic poze în cabina lui Anatol Joseph.

În numărul din aprilie 1927 al revistei Time a apărut un articol pe această temă. Peste 280.000 de oameni şi-au făcut selfie-uri în primele 6 luni ale anului, iar profitul era uriaş pentru imigrantul rus.

Asta da afacere de succes!


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
3
Furios
Trist Trist
10
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
2
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
3
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
5
Îmi place
LoL LoL
2
LoL
Cool Cool
1
Cool
WTF WTF
9
WTF
Vladimir

Fotograf. Şi blogger.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.