Credeai că Raiul corupţilor este în România? Hai să ne uităm şi la alţii

3 min


Ca români care nu trăiesc extraordinar de bine, cu gândul doar la nivelul de trai ridicat din ţările din Occident, pe care le numim „civilizate”, avem tendinţa să credem că România este Raiul corupţilor şi că în alte ţări toată lumea este cinstită, iar corupţia este doar o legendă, motiv pentru care o duc atât de bine.

Dacă întrebi omul de rând, îţi va spune că ne merge atât de rău din cauza politicienilor corupţi şi a oamenilor de afaceri care le bagă bani în buzunar pentru protecţie. Bineînţeles, are dreptate! Dar apoi începe să dea exemple: „ia uite Germania! O duc bine nemţii pentru că nu-s corupţi şi de aia au autostrăzi şi maşini! De Elveţia nici nu mai vorbim, au bani din ciocolată, iar pe dealuri aleargă unicorni roz, care cacă euro”. Toate astea, în contrast cu drumurile proaste de la noi şi sărăcia din unele zone, duc la o părere aproape unanim acceptată, că România este mult în urma acestor ţări civilizate, din cauza corupţiei.Conform publicaţiei germane Deutsche Welle, de curând, Procuratura din Elveţia a deschis o anchetă împotriva HSBC Holdings – a doua mare bancă a lumii!, iar printr-un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), sa demonstrat că HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari, ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari foarte influenţi.

În total, banca elveţiană este acuzată că a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor. Printre clienţii HSBC, evident că erau şi români, precum Viorel Hrebenciuc sau omul de afaceri Marcel Adams, care nu au fost acuzaţi momentan.

Directorul HSBC, Franco Morra, a declarat că au fost închise toate conturile persoanelor care „nu se ridicau standardelor înalte de calitate ale băncii.”

Aşadar, data viitoare când intri într-o discuţie despre corupţia românească şi cât de cinstiţi sunt cei din Occident, adu-ţi aminte că PIB-ul României în 2014 a fost de circa 190 de miliarde $, adică nici măcar dublu faţă de banii spălaţi de o singură bancă dintr-o ţară „civilizată”.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.