fbpx

Cea mai profitabilă afacere din lume

8 min


Să spunem că Bulă este student la o facultate mediocră, dar este un băiat foarte retras. În grupa sa, mai mult de jumătate sunt fete. Din cele, să zicem, 20 de fete din grupă, 5 au încercat să-i vândă lui Bulă un produs de la Avon, Oriflame sau să-i bage pe gât mâncare sănătoasă de la Herbalife. Dacă, din cauza faptului că nu obişnuieşte să socializeze prea mult cu colegii, Bulă nu a fost abordat pentru a încheia o astfel de tranzacţie, cu siguranţă vreo vecină sau vreo verişoară i-a propus lui Bulă să comande produse dintr-un catalog pe care mereu se întâmplă să-l aibă la ele.

Toată treaba asta se numeşte MLM (multi level marketing).

[quote_box_center]Multi Level Marketing este o altă denumire pentru sistemele de vânzări de tip piramidal. Există un inițiator al unei astfel de scheme, care își face propria echipă. Fiecare membru al echipei încearcă, la rândul său, să-și facă propria echipă. Sistemul se repetă atâta cât permite piața. Firește, cel care inițiază sistemul este avantajat. El percepe comisioane și supra-comisioane de la toți cei care se află sub nivelul său în piramida de vânzări.[/quote_box_center]Acest tip de afaceri este unul din cele mai profitabile din zilele noastre, iar la nivel mondial se preconizează că ar fi undeva la 30-40 de milioane de oameni angrenaţi în astfel de companii. Nu înţelege greşit! Este profitabil pentru companie, nu pentru cei implicaţi! (dar vei vedea asta mai jos)

Ideea din spatele acestor afaceri uriaşe este chiar foarte simplă: compania îţi vinde ţie produse, iar tu la rândul tău vinzi rudelor sau prietenilor. Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziţie şi vrei să faci ceva mai mulţi bani, poţi recruta alţi vânzători, de la care primeşti o parte din profit. Destul de tare, nu? Dar stai puţin, înainte să te grăbeşti să-ţi contactezi prietenii care deja lucrează pentru astfel de companii, continuă să citeşti mai jos.

Companiile astea de tip MLM învârt anual peste 30 de miliarde de dolari. Pare profitabil, ştiu. Dar câţi dintre cei implicaţi fac, într-adevăr, bani din asta?

Dacă stăm să ne gândim, încă din cele mai vechi timpuri, marii comercianţi obişnuiau să vândă cantităţi mai mari de produse unora care le vindeau la rândul lor mai departe.

Un alt tip de sistem piramidal este schema Ponzi.

[quote_box_center]O Schemă Ponzi este o operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.[/quote_box_center]

Sigur ai auzit de Caritas sau FNI. Ei, oamenii au aşteptat momentul potrivit şi au pus în aplicare ceea ce Charles Ponzi făcea în anii 20. Pentru că oameni şi pentru că educaţie, ca să citez un mare clasic în viaţă.

[button color=”” size=”” type=”outlined” target=”” link=”http://www.cespun.eu/cea-mai-profitabila-afacere-din-lume-sistem-piramidal/2/”]« Citeşte continuarea pe pagina 2 »[/button]


Apreciază articolul


Apreciază articolul


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

3 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Atat le-ai mai amestecat, si la final nu ai spus nimic; zero informatie si o comparatie idioata si gresita intre MLM si schema Ponzi. Acestea sunt doua lucruri total difeite, cu toate ca au in comun doar principiul de baza.

    1. Probabil că faci parte din grupul ăstora care ar minţi pe oricine pentru comision din vrăjeală. Nu ştiu unde vezi tu o comparaţie, dar e clar că nu ai înţeles nimic din toată treaba.

  2. Am colaborat si eu cu Herbalife, dar dupa cateva intalniri am decis sa renunt, ca se comportau ca niste zombie. Erau setati oamenii, parca eram intr-o comunitate de asta oculta. 😐