fbpx

Ce s-a discutat la Bruxelles privind românii care locuiesc în Marea Britanie

4 min


Deşi Preşedintele are ceva probleme de imagine în urma intervenţiei necalculate pe care a avut-o în scandalul ANAF – Antena3, Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European, care s-a încheiat azi-noapte cu un acord privind relaţia dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, având ca obiectiv major păstrarea unităţii Uniunii și evitarea fragmentării. 

Subiectele cele mai importante de pe ordinea de zi a Consiliului European de la Bruxelles au fost beneficiile sociale şi libera circulaţie a lucrătorilor. Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat pe Facebook, la finalul reuniunii, că cetăţenii români care lucrează în Marea Britanie în prezent nu vor fi afectaţi de deciziile luate în cadrul Consiliului. Indexarea alocaţiilor care sunt deja în plată pentru copiii rămaşi acasă ai lucrătorilor din alte state UE stabiliţi în Marea Britanie se va putea aplica doar începând cu anul 2020, a precizat seful statului.

„S-a ajuns la un acord în relaţia dintre Marea Britanie şi UE. Au fost negocieri intense şi foarte complexe. Vreau să subliniez că pachetul adoptat azi va intra în vigoare numai dacă Marea Britanie va confirma oficial, pe baza unui rezultat pozitiv la referendum, că îşi păstrează statutul de membru al Uniunii Europene. Pentru România subiectul beneficiile sociale şi libera circulaţie a lucrătorilor a avut o importanţă majoră. Am cerut ca acordul să respecte pe deplin drepturile cetăţenilor români şi care lucrează în Marea Britanie”, a spus Klaus Iohannis.

Consiliul European a decis crearea a două mecanisme în cazul Marii Britanii, unul fiind de salvgardare (nr. – protejare a unui bun moral, social) prin modificarea ulterioară a legislaţiei europene, care va limita accesul cetăţenilor UE la o categorie restrânsă de prestaţii specifice necontributive, prestaţii specifice numai pentru această ţară.

„Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetăţenilor UE şi care are un caracter excepţional. Va putea fi aplicat pe o perioadă de timp de maximum şapte ani. Cetăţenii români care lucrează deja pe piaţa de muncii în Marea Britanie – atenţie, foarte important – nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta priveşte doar eventualii lucrători care vor intra pe piaţa muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar şi aceştia îşi vor recupera accesul la aceste prestaţii gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani”, a anunțat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocaţiile pentru copii rămaşi acasă ai lucrătorilor altor state membre ale Uniunii.

„România a obţinut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricţionare a liberei circulaţii a persoanelor în conformitate cu articolul 45 al Tratatului UE vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important, fiindcă astfel vor fi evitate situaţii în care se iau decizii pur politice fără o motivaţie foarte serioasă. România a obţinut acest lucru prin negocieri foarte aplicate şi foarte bine pregătite altfel decât alţii care au vorbit poate un pic mai mult şi au obţinut probabil ceva mai puţin”, a mai spus Iohannis.

Aşadar, în urma acestei întâlniri, lucrurile par să se mişte în direcţia bună pentru românii aflaţi la muncă în Marea Britanie, iar dacă planul gândit de autorităţi va funcţiona, nici pe viitor lucrurile nu vor sta altfel.


Apreciază articolul

sursa: evz.ro


Apreciază articolul


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Otilia

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.