fbpx

Ce face statul pentru mine?

6 min


Aceasta este o întrebare care macină foarte mulţi cetăţeni aproape în fiecare zi, dar mai ales în momentele importante din punct de vedere politic ori când au de-a face cu taxele şi impozitele pe care le datorează statului. Multă lume ştie exact ce face statul pentru ei, dar foarte mulţi oameni habar nu au şi cred că ceea ce face statul pentru ei este ceva uzual, normal, natural, dat de la Dumnezeu. Nu e chiar aşa.

După cum şi un cetăţean cu 4 clase ar trebui să ştie, statul nu există din punct de vedere fizic, nu este palpabil, nu este un om. Totuşi, putem face un exerciţiu de imaginaţie şi să spunem că statul este o persoană care deţine controlul suprem, suveran pe teritoriul respectiv, delimitat de frontiere. Statul este un om foarte important, dar din păcate nu prea îl duce capul. Este un fel de Gigi Becali la Steaua. Ba chiar mai rău.

Aşadar, ca orice patron, are nevoie de oameni care să îi administreze naţiunea şi care să facă lucrurile să funcţioneze normal, să existe prosperitate economică etc. Pentru asta stabileşte forma de guvernare. În cazul nostru – republică semiprezidenţială, statul a pus un preşedinte şi un parlament bicameral care să împartă puterea decizională. Acolo sunt specialişti şi pot lua decizii spre binele statului şi, implicit, al cetăţenilor, iar statul efectiv nu are niciun cuvânt de spus pentru că e fraier şi nu ştie carte.

Ce face statul pentru mine?

Ajungem şi la răspunsul concret, pentru toată lumea. Statul găzduieşte foarte mulţi oameni. La noi, vreo 20 de milioane. Primeşte şi vizitatori, fără probleme! Statul oferă cetăţeanului, pe lângă teritoriul propriu-zis şi toate drepturile care ţin de partea cu proprietatea, libertate de mişcare, de exprimare, protecţie, educaţie, asistenţă medicală etc. Toate aceste servicii nu fac parte din natură, să ştii, cetăţene! Ştii că poliţistul la care ţipi tu pe stradă cu diplomaţia şi siguranţa unui comandant de batalion şi care percutează spre a te ajuta, e plătit de stat? Nu, nu e plătit din banii tăi, cetăţene! E plătit din banii pe care tu îi plăteşti statului pentru că-ţi oferă tot ce îţi oferă. Nu sunt banii tăi, sunt banii care i se cuvin lui.

E ca şi cum ai plăti chirie la un apartament. Dacă îi plăteşti proprietarului chirie şi el îţi trimite o dată pe săptămână o femeie care face curat, femeia aia nu e plătită din banii tăi, nu e sclava ta, doar îţi face curat pentru că e plătită de proprietar să facă asta. Aşa e şi cu statul. Ai pământ pe teritoriul lui, de exemplu, nu e logic să plăteşti impozit? O fi proprietatea ta, nu contestă nimeni, dar dreptul de a fi proprietar ţi-l dă tot statul, cetăţene!, indiferent câţi bani ai tu.

Evident, toate funcţionează pe baza unor reguli. Aşa că statul îţi dă, îţi cere taxe şi impozite pentru ce îţi dă şi te invită să respecţi nişte reguli de convieţuire socială. Se numeşte legislaţie şi exprimă cu temei bine fundamentat atât drepturile pe care le ai, cetăţene, cât şi obligaţiile.

Totul e lămurit până aici. Dar totuşi problemele există şi uneori sunt mari.

Probleme mari apar atunci când statul ajunge să fie condus de oameni care profită de el, pentru că e prost şi nu ştie carte. Ăia îl fură şi îl lasă fără bani. Chiar şi aşa, chiar dacă funcţionează prost, serviciile pe care statul ţi le pune le dispoziţie, precum şi teritoriul propriu-zis, există!

Concluzia? Nu ştiu dacă e neapărat nevoie, dar menţionez că oamenii pe care statul îi angajează sunt tot cetăţeni, ca toţi ceilalţi. Fie că sunt aleşi prin vot, sau că sunt aleşi de cei care sunt aleşi prin vot, oamenii care conduc statul sunt cetăţeni români, cu caracteristicile specifice românului autentic. Întotdeauna am fost, suntem şi mereu vom fi o naţiune de oameni care ştiu să fure, care caută mereu breşa în orice, care găsesc alte soluţii decât cele normale şi legale. O ţară de bişniţari oportunişti. E o realitate, nu o întâmplare. De asta avem români angajaţi la NASA şi de asta suntem controlaţi de atât timp de puteri externe.

Practic, statul nu are de ales şi pune cetăţeni nedemni să-i conducă „prăvălia”, şi mai e şi el însuşi ţinut în frâu de superiorii vestici.


Ţi-a plăcut?


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Lisa Roman

Călătoresc. Călătoresc mereu. Nu stau niciodată.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.