fbpx

Ce face ASF în legătură cu japca poliţelor RCA

3 min


Dacă ai avut vreodată în viaţa ta nevoie ca o societate de asigurări să te despăgubească, atunci trebuie să ştii că nu e totul ca în reclame, cu feţe zâmbitoare care îţi dau sacoşe de bani dacă ţi-ai rupt o unghie. Nu.

Trebuie să te rogi la orice zeitate crezi de cuviinţă să nu ai vreodată tangenţă cu despăgubirile asiguratorilor. Trebuie efectiv să-i implori să-ţi dea ce ţi se cuvine şi, cu chiu cu vai, după zile întregi de umblat, POATE, îţi vei primi drepturile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va demara mai multe controale la societățile de asigurări, începând cu luna decembrie. ASF vrea să verifice cauzele creșterii tarifelor polițelor RCA față de perioadele precedente, transmite b1TV.

Începând cu lunile octombrie – noiembrie 2015, ASF a primit din partea asigurătorilor notificări de modificare a primelor RCA. În unele cazuri, modificările de tarif constau în majorări cuprinse între 300 și 400% ale primelor RCA pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto.

Conform unui comunicat ASF, aceste controale, efectuate în colaborare cu echipe de actuari, vor urmări: acuratețea datelor și informațiilor folosite în fundamentarea tarifelor; justificarea criteriilor de segmentare adoptate; compararea datelor cu perioadele anterioare; comparabilitatea și influența în creșterea/descreșterea tarifelor în raport cu despăgubirile plătite și impactul asupra calculului tarifelor în ceea ce privește nedeclararea/neînregistrarea la timp a tuturor daunelor.

Analiza efectuată de ASF a relevat și o serie de factori de influență în prețurile polițelor RCA, printre care se numără: creșterea semnificativă a valorii despăgubirilor pentru vătămări corporale și deces, practica judiciară neuniformă și lipsa de predictibilitate a valorii acestor despăgubiri, creșterea de până la 4,5 ori a daunei medii pentru despăgubiri aferente vătămărilor corporale și deceselor pentru accidentele produse în afara României, față de cele produse în țară, precum și creșterea, în anumite cazuri, a frecvenței daunelor și a daunei medii pe segmentul autocamioanelor de mare tonaj.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, am plătit cu aproape 200 lei în plus pentru poliţa RCA, în condiţiile în care nu am fost implicat în niciun fel de eveniment rutier. Aşa, că li s-a sculat ăstora care nu se mai satură de bani să mărească preţurile. Transportatorii probabil au plătit în plus mult mai mult, majoritatea aflându-se în aceeaşi situaţie, căci dacă ar creşte dramatic numărul evenimentelor rutiere, sunt convins că ştirile de la ora 5 ar fi în topul emisiunilor TV.

Sunt curios ce se va întâmpla când preţurile poliţelor RCA vor deveni şi mai mari.


Apreciază articolul


Apreciază articolul


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF
Ion Popescu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.