fbpx

O ţară construieşte autostrăzi subacvatice. Vezi cum arată proiectul de 25 mld. dolari

2 min


În timp ce noi ne mirăm dacă dăm peste un drum mai bun, ori dacă cele construite sau refăcute rezistă mai mult de un an, alţii s-au gândit să construiască autostrăzi pe sub apă.

Este vorba de Norvegia, care a lansat un proiect îndrăzneţ de infrastructură. Întrucât pare desprins din filmele SF, nu este tocmai ieftin, bugetul alocat fiind în jur de 25 de miliarde de dolari.

Guvernul norvegian a alocat banii necesari pentru acest proiect

Norvegia va avea tunele construite în întreaga ţară, Guvernul anunţând că investeşte 25 de miliarde de dolari pentru acest proiect. Inginerii propun construirea unor „poduri” subacvatice, fiecare conţinând 2 tunele aflate în paralel şi pot susţine traficul în ambele direcţii.

Spre deosebire de tunelele normale, acestea ar urma să fie suspendate la aproximativ 30 de metri sub apă de către nişte pontoane care plutesc la suprafaţă.

Pentru că Norvegia are ape foarte adânci, existând adevărate gropi subacvatice ce ajung până în jur de 1,5 km adâncime, un tunel subacvatic obişnuit este imposibil de construit. Construirea unor poduri deasupra apei nu reprezintă o soluţie viabilă din cauza dimensiunilor fiordurilor, iar clima le face să fie susceptibile la daune.

Din moment ce astfel de tunele nu au fost construite niciodată, proiectul ar urma să fie finalizat abia în 2035. Asta dacă planul va fi implementat pentru că fondurile ar putea fi relocate dacă inginerii au probleme prea mari.

Totuşi, sunt convins că proiectul va avea o finalitate într-un mod sau altul, pentru că tehnologia avansează zilnic cu paşi din ce în ce mai mari.


Apreciază articolul


Apreciază articolul


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
7
Îmi place
LoL LoL
2
LoL
Cool Cool
5
Cool
WTF WTF
0
WTF
Vladimir

Fotograf. Şi blogger.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *