Se spune că timp de aproape 300 de ani, Arborele din Tenere a fost cel mai izolat copac din lume.

Arborele din Tenere era un copac solitar din specia acacia. Copacul se afla în regiunea Tenere, din deşertul Sahara, în nord-estul Nigerului. Decenii la rând, a servit drept bornă pentru caravanele care traversau deşertul, anunţând locul unui puţ adânc.

În jurul său, pe o rază de circa 400 km, era doar deşert. Astfel, acesta este singurul copac care apărea pe o hartă la scara de 1:4.000.000, având o importanţă deosebită pentru călători.

arborele din tenere
Arborele din Tenere, în drumul unui convoi militar

Arborele din Tenere a fost ultimul supraviețuitor dintr-un pâlc de copaci de pe vremea când clima din zonă era mai umedă. Rădăcinile sale ajungeau la stratul freatic de apă, la peste 30 de metri adâncime. Acest lucru explică supraviețuirea sa în pustiul deşertului Sahara.

Un şofer beat s-a izbit în arborele din Tenere

În anul 1973, copacul care înfruntase cu succes cel mai dificil inamic – clima, şi-a găsit sfârşitul. Dacă acest sfârşit nu ar fi trist, am putea spune că este chiar hilar.

Un şofer libian s-a izbit cu camioneta în singurul obstacol pe care îl putea întâlni în sute de kilometri. Şoferul urmase vechiul drum al caravanelor. Arborele era un punct de reper şi, totodată, un popas pentru călători.[sursa]

Fiind sub influenţa licorii lui Bachus, şoferul nu şi-a închipuit nicio clipă că în deşertul Sahara ar putea avea probleme din cauza stării în care se afla.

Dar a avut.

Libianul a izbit în plin copacul, căruia i-a rupt tulpina, punându-l la pământ pentru totdeauna.

• CITEŞTE ŞI:  Welwitschia mirabilis - "fosilele vii" care există de pe vremea lui Iisus

Copacul se odihneşte în Muzeul Naţional din Nigeria, din capitala Niamey. În locul său, a fost înălţat un stâlp metalic, trist şi urât, care nu poate înlocui farmecul pe care cel mai singuratic copac din lume îl avea.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele